Már
több mint 2000 éve nagy becsben tartják a spárgát nem csupán, mint
kulináris élvezeti cikket, hanem mint gyógyító hatású növényt is. A
Mediterrán vidék keleti részéről származik. Úgy vélik, hogy már az ősi
Egyiptomban is termesztették, mert ásatásoknál találtak maradványokat.
A középkorban feledésbe merült a spárga, aztán a XVIII. században újra
felfedezték, és a francia udvar, főként XIV. Lajos asztalá
...
Tovább »
|
A hagyomány szerint hígítja a vért és a legenda szerint mágikus erővel
bír. Valamikor az volt az általános vélemény, hogy távol tartja a rossz
szellemeket és a rontást, rettegnek tőle a vámpírok, és kiűzi az átkot.
Hosszú ideig általános orvosságként alkalmazták, azt gondolván, hogy
minden betegségre jó. Már Egyiptomban is használták szívbetegség,
migrén, csípés, marás, férgek, daganatok esetén.
A
múlt században Louis Pasteur, aki több évet szentelt a fertőző
betegségek tanulmán
...
Tovább »
|
A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika
369 mg C vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C vitamin van. A
paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erős paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika érték&
...
Tovább »
|
A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, színe és és
íze alapján több fajtáját is ismerjük. A paradicsomnak a kulinális
élvezetek mellett, természetes gyógyhatása is van. A paradicsom
fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését, az izmok erősödését.
Tartalmának köszönhetően még a rák megelőzésében is óriási szerepe van. Fogyasztása mindenkinek ajánlott.
A paradicsomról először 1553- ban Dodonaeus írt. Így jellemezte: "olyan
akár egy alma, színe a dinny&ea
...
Tovább »
|
A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság
ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax
tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra,
a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a
szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás
rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A
várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérk
...
Tovább »
|
Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották
spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány
csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely egyre
nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek és a rák megelőzésében és
gyógyításában. A GRÁNÁTALMA ÉS SZÍVBETEGSÉGEK A gránátalmalének
háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld
teának. GRÁNÁTALMA A RÁK ELLEN A legújabb kutatások szerint a
gránáta
...
Tovább »
|
A ribizli: fehérjét, szénhidrátot, szerves sót, káliumot, C-, D-,
vitamint rostanyagot, élettanilag értékes savat tartalmaz.
Energiatartalma: 30 kcal/100 gramm.
A piros ribizli: jó lázcsillapító, segíti a nyálképződést, ezért enyhíti a torok szárazságot.
Segít a fogak és a csontok felépítését.
Termé
...
Tovább »
|
A mandarin a citrusfélék családjának képviselője. Citrus rokonaitól
azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte. Ezenkívül a
narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az angolkórtól és
K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugalmasságát.
Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz! Ezek a
kártékony anyagok ugyanis citromsav jelenlétében nem képesek
megmaradni.
...
Tovább »
|
Kesernyés íze miatt valaki vagy nagyon, vagy egyáltalán nem
szereti, de senki sem tud iránta közömbös maradni. Egy dolog azonban
biztos: minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van
szervezetünkre.
„A grapefruit az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része
felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és
ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C vitaminban, a magjából
kinyert
...
Tovább »
|
A
narancs nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K
és B vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat,
ezért fogyasztása - főleg a téli időszakban - kifejezetten ajánlott.
Kiváló a bőr-rendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás,
köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések, reuma
és szívpanaszok, valamint a tüdőgyulladás kezelésére. Emellett
tisztítja az emésztőrendszert, er
...
Tovább »
|
Megsebesülve Olyan mintha tegnap lett volna, Mikor láttam az arcod Azt mondtad, hogy milyen büszke voltál, De én elmentem Bár tudtam volna, amit ma tudok Óóó, óóó
Karjaim közt tartanálak Eltüntetném a fájdalmat Köszönet mindenért, amit tettél Megbocsátás minden hibádért
...
Tovább »
| |