A
narancs nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K
és B vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat,
ezért fogyasztása - főleg a téli időszakban - kifejezetten ajánlott.
Kiváló a bőr-rendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás,
köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések, reuma
és szívpanaszok, valamint a tüdőgyulladás kezelésére. Emellett
tisztítja az emésztőrendszert, erősíti a hajszálerek falát, valamint a
szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van. Mivel
kalóriatartalma rendkívül alacsony, így azok is bátran fogyaszthatják,
akik súlyfölösleggel küzdenek.
„Ha egy mozgalmas nap
után feszülten megyünk haza, vagy a komor téli időjárás miatt olykor
kedvetlenek és levertek vagyunk, akkor mindenképp ajánlott egy
kellemes, illóolajos fürdő. A narancs ugyanis nyugtatja az
idegrendszert, ezáltal ellazít és javítja a közérzetünket. Szűrt leve
kiváló kozmetikum: megnyugtatja a kipirosodott bőrt és gátolja a
hámlást. Ha pedig szegfűszeggel tűzdeled meg, az egész lakást
illatosíthatod vele”
Vásárlásnál a súlyos, kemény, vékony héjú gyümölcsöt válasszuk. A
narancs a hűtőben akár több hétig is eláll, de ha szobahőmérsékleten
tároljuk, akkor minél hamarabb ajánlott elfogyasztani, ugyanis néhány
napon belül száradásnak indul. A szükséges mennyiségű vitamin és
ásványi anyag pótlásához heti 2-3 alkalommal két deciliternyi frissen
facsart narancslé fogyasztása is javasolt.