A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság
ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax
tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra,
a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a
szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás
rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A
várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben. Fogadd meg a Napsugár Életház tippjeit, és fogyassz céklát nyersen, főzve, préselve vagy akár desszertként!
Nyersen, reszelve vagy szeletekben
A
cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte
ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak
egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb éttermek
ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket.
A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve
fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy
körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha nassolnál
valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és
kiváló antioxidáns.
Préseld ki a levét! A
céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla
méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-rel
fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek –
nátha vagy influenza – megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy
egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss
és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.
Tálald köretként, főételként vagy desszertként! A
céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted. Húsok mellé
kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz vagy akár
édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket változatos és
egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti vacsora végén
tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?
Mindegy hogyan, de fogyaszd! Hiszen
nagyon egészséges, és láthatod, hogy az elkészítésének számtalan módja
van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb
időt kellejen a betegséggel foglalkoznod! Készítsd el ízlésednek
megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek tüneteinek
enyhítése céljából!
|