Már
több mint 2000 éve nagy becsben tartják a spárgát nem csupán, mint
kulináris élvezeti cikket, hanem mint gyógyító hatású növényt is. A
Mediterrán vidék keleti részéről származik. Úgy vélik, hogy már az ősi
Egyiptomban is termesztették, mert ásatásoknál találtak maradványokat.
A középkorban feledésbe merült a spárga, aztán a XVIII. században újra
felfedezték, és a francia udvar, főként XIV. Lajos asztalának kedvelt
étkévé vált. Kora
tavasszal piacokon, zöldségeseknél megjelenik a fehér és zöld színű
spárga, ami a liliomfélék családjába tartozik. Zsenge hajtását
fogyasztjuk, de szárát virágcsokrok díszítésére is használják. A
hajtást sípnak nevezik, aminek alja sok rostot tartalmaz, míg a feje
puha.
A
spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert
nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja
szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal,
rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne
vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is.
A
folát (folsav) a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet
játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a
folát-szint alacsony, akkor a homocystein mennyisége megemelkedik, és
ezzel megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is. Mivel
károsítja az érfal épségét, ezért érelmeszesedés alakul ki. A
homocystein emelkedése a szívbetegek mintegy 20-40%-ára jellemző. Úgy
vélik a kutatók, hogy napi 400mcg folát bevitele évente 10%-kal
csökkenthetné a szívinfarktus előfordulását A
spárga folsav tartalma miatt nagyszerű harcos a születési
rendellenességek kialakulásával szemben, így a velőcső helytelen
záródásának megelőzését is segíti. Azt tanácsolják a szakértők, annak,
aki családot tervez, vagy a terhesség korai szakaszában van, hogy
lehetőleg gyakran fogyasszon spárgát. Szervezetünknek
szüksége van folsavra a DNS, az RNS és a fehérjék, valamint a
hemoglobin szintéziséhez. Egy adag spárga a napi javasolt
folátmennyiség 66%-át fedezi. Ugyanakkor ez a növény jelentős mennyiségű potassiumot (káliumot) is tartalmaz. A spárgában található ásványi anyagok és az asparagine nevű aminosav együttes hatása kiváló vizelethajtó. Rézhez
nehezen jut szervezetünk, ezért is meg kell becsülnünk a spárgát. A réz
a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat semlegesíti. Mint
tudjuk, ezek szerepet játszanak a daganatos és a szív, érrendszeri
betegségek kialakulásában. Fontos tehát, hogy szervezetünk megfelelő
mennyiségű rézhez jusson. Ugyanakkor segíti a vas felszívódását, a
vörösvértest és hemoglobin képződését is. Mivel a kalcium felszívódását
és hasznosulását is támogatja, ezért a csontritkulás megelőzésében is
fontos. Számunkra kedvezően szelektál, szervezetünk egészségét
támogatja, ugyanakkor a vírusokat, baktériumokat elpusztítja.
A
spárga az egészséges bélflóra védője speciális szénhidráttartalma
miatt, amit inulinnak hívnak. Ezt ugyan mi nem emésztjük meg, de az
egészség fenntartásához szükséges vastagbélben tanyázó baktériumok, a
bifidobaktérium, laktobaciulus viszont igen. Ha megfelelő mennyiségben
jutunk inulinhoz, akkor ezek a jótékony baktériumok növekednek és
dolgoznak azért, hogy egészségesek lehessünk. Segítségükkel a káros
baktériumok ugyanis nem tudnak labdába rúgni az emésztőrendszerünkben. A
tryptophan nagyon fontos az izomzat és a sejt felépítéséhez, és
nélkülözhetetlen a fehérje előállításához. A szerotonin előanyagaként
az alvás és ébrenlét szabályozásában is fontos szerepet kap.
A
spárga tehát számos, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamin és
ásványi anyag gazdag tárháza, és mivel itt a szezonja, vegyük és együk.