Péntek, 2024-11-22, 3:36 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » Április » 25 » Spárga
8:17 PM
Spárga


Már több mint 2000 éve nagy becsben tartják a spárgát nem csupán, mint kulináris élvezeti cikket, hanem mint gyógyító hatású növényt is. A Mediterrán vidék keleti részéről származik. Úgy vélik, hogy már az ősi Egyiptomban is termesztették, mert ásatásoknál találtak maradványokat. A középkorban feledésbe merült a spárga, aztán a XVIII. században újra felfedezték, és a francia udvar, főként XIV. Lajos asztalának kedvelt étkévé vált.
Kora tavasszal piacokon, zöldségeseknél megjelenik a fehér és zöld színű spárga, ami a liliomfélék családjába tartozik. Zsenge hajtását fogyasztjuk, de szárát virágcsokrok díszítésére is használják. A hajtást sípnak nevezik, aminek alja sok rostot tartalmaz, míg a feje puha.

A spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is.

A folát (folsav) a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folát-szint alacsony, akkor a homocystein mennyisége megemelkedik, és ezzel megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is. Mivel károsítja az érfal épségét, ezért érelmeszesedés alakul ki. A homocystein emelkedése a szívbetegek mintegy 20-40%-ára jellemző. Úgy vélik a kutatók, hogy napi 400mcg folát bevitele évente 10%-kal csökkenthetné a szívinfarktus előfordulását
A spárga folsav tartalma miatt nagyszerű harcos a születési rendellenességek kialakulásával szemben, így a velőcső helytelen záródásának megelőzését is segíti.  Azt tanácsolják a szakértők, annak, aki családot tervez, vagy a terhesség korai szakaszában van, hogy lehetőleg gyakran fogyasszon spárgát.
Szervezetünknek szüksége van folsavra a DNS, az RNS és a fehérjék, valamint a hemoglobin szintéziséhez. Egy adag spárga a napi javasolt folátmennyiség 66%-át fedezi.
Ugyanakkor ez a növény jelentős mennyiségű potassiumot (káliumot) is tartalmaz.
A spárgában található ásványi anyagok és az asparagine nevű aminosav együttes hatása kiváló vizelethajtó.  
Rézhez nehezen jut szervezetünk, ezért is meg kell becsülnünk a spárgát. A réz a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat semlegesíti. Mint tudjuk, ezek szerepet játszanak a daganatos és a szív, érrendszeri betegségek kialakulásában. Fontos tehát, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű rézhez jusson. Ugyanakkor segíti a vas felszívódását, a vörösvértest és hemoglobin képződését is. Mivel a kalcium felszívódását és hasznosulását is támogatja, ezért a csontritkulás megelőzésében is fontos. Számunkra kedvezően szelektál, szervezetünk egészségét támogatja, ugyanakkor a vírusokat, baktériumokat elpusztítja.

A spárga az egészséges bélflóra védője speciális szénhidráttartalma miatt, amit inulinnak hívnak.  Ezt ugyan mi nem emésztjük meg, de az egészség fenntartásához szükséges vastagbélben tanyázó baktériumok, a bifidobaktérium, laktobaciulus viszont igen. Ha megfelelő mennyiségben jutunk inulinhoz, akkor ezek a jótékony baktériumok növekednek és dolgoznak azért, hogy egészségesek lehessünk. Segítségükkel a káros baktériumok ugyanis nem tudnak labdába rúgni az emésztőrendszerünkben.
A tryptophan nagyon fontos az izomzat és a sejt felépítéséhez, és nélkülözhetetlen a fehérje előállításához. A szerotonin előanyagaként az alvás és ébrenlét szabályozásában is fontos szerepet kap.

A spárga tehát számos, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag gazdag tárháza, és mivel itt a szezonja, vegyük és együk.
Kategória: Gyógyító zöldségek | Megtekintések száma: 977 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): baktérium, szénhidrát, réz, érfal, érelmeszesedés, folsav, szívbetegség, emésztőrendszer, spárga | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben