Szombat, 2024-04-20, 6:24 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » Április » 25 » Paradicsom
7:21 PM
Paradicsom


A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, színe és és íze alapján több fajtáját is ismerjük. A paradicsomnak a kulinális élvezetek mellett, természetes gyógyhatása is van. A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését, az izmok erősödését.

Tartalmának köszönhetően még a rák megelőzésében is óriási szerepe van. Fogyasztása mindenkinek ajánlott.

A paradicsomról először 1553- ban Dodonaeus írt. Így jellemezte: "olyan akár egy alma, színe a dinnyéhez hasonló, ami először zöld majd piros". A 17. században a Poma amoris névvel illették, a szerelem almájaként tisztelték, mert bódító hatást tulajdonítottak neki. (A zöld paradicsom Solanin tartalmánál fogva valóban okoz bódulatot).

Őshazája Peru, ahol ma gyomnövényként tartják számon. Termeszteni először Mexikóban kezdték, azután elterjedt Spanyolországban és Portugáliában, majd Olaszországban is. Napjainkban már az egész világon termesztik és mindenhol az egyik legkedveltebb zöldségfélévé vált.

Felhasználása sokrétű. Fogyasztják: nyersen, főzve, sütve, salátának, mártást és ivólét is készítenek belőle.

Hatóanyaga: olaj, vitamin, sók

A paradicsom gyógyhatása:
– elősegíti a szervezet fejlődését
– izomerősítő
– antioxidáns hatású
– májregerenáló
– méregteleníti a szervezetet
– A-vitaminban gazdag, ezáltal a jótékonyan hat a bőrbetegségekre
– tisztítja a sebeket (a nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre a paradicsompakolás jótékony hatással van)
– csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
– immunerősítő

Tipp: Solanin tartalmánál fogva nyersen nem mindenki számára emészthető. Ha viszont felszeleteljük, megsózzuk és a képződött nedvet (lét) leöntjük róla, akkor már mindenki számára fogyaszthatóvá válik. A paradicsom vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy ne vegyünk foltos paradicsomot, mert az gyorsan érlelt. Mindig szagoljuk meg, és ha édes-savanykás az illata, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss és finom ízű.
Kategória: Gyógyító zöldségek | Megtekintések száma: 1011 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): rák, méregtelenít, paradicsom, íz, solanin, sebek, fekélyek, fejlődés | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben