A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, színe és és
íze alapján több fajtáját is ismerjük. A paradicsomnak a kulinális
élvezetek mellett, természetes gyógyhatása is van. A paradicsom
fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését, az izmok erősödését.
Tartalmának köszönhetően még a rák megelőzésében is óriási szerepe van. Fogyasztása mindenkinek ajánlott.
A paradicsomról először 1553- ban Dodonaeus írt. Így jellemezte: "olyan
akár egy alma, színe a dinnyéhez hasonló, ami először zöld majd piros".
A 17. században a Poma amoris névvel illették, a szerelem almájaként
tisztelték, mert bódító hatást tulajdonítottak neki. (A zöld
paradicsom Solanin tartalmánál fogva valóban okoz bódulatot).
Őshazája Peru, ahol ma gyomnövényként tartják számon. Termeszteni
először Mexikóban kezdték, azután elterjedt Spanyolországban és
Portugáliában, majd Olaszországban is. Napjainkban már az egész világon
termesztik és mindenhol az egyik legkedveltebb zöldségfélévé vált.
Felhasználása sokrétű. Fogyasztják: nyersen, főzve, sütve, salátának, mártást és ivólét is készítenek belőle.
Hatóanyaga: olaj, vitamin, sók
A paradicsom gyógyhatása:
– elősegíti a szervezet fejlődését
– izomerősítő
– antioxidáns hatású
– májregerenáló
– méregteleníti a szervezetet
– A-vitaminban gazdag, ezáltal a jótékonyan hat a bőrbetegségekre
– tisztítja a sebeket (a nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre a paradicsompakolás jótékony hatással van)
– csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
– immunerősítő
Tipp: Solanin tartalmánál fogva nyersen nem mindenki számára
emészthető. Ha viszont felszeleteljük, megsózzuk és a képződött nedvet
(lét) leöntjük róla, akkor már mindenki számára fogyaszthatóvá válik. A
paradicsom vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy ne vegyünk foltos
paradicsomot, mert az gyorsan érlelt. Mindig szagoljuk meg, és ha
édes-savanykás az illata, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss és
finom ízű.