A mandarin a citrusfélék családjának képviselője. Citrus rokonaitól
azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte. Ezenkívül a
narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az angolkórtól és
K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugalmasságát.
Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz! Ezek a
kártékony anyagok ugyanis citromsav jelenlétében nem képesek
megmaradni.
Nem nehéz kiválasztani a legfinomabb mandarint. Ízét ránézésre is meg lehet állapítani. A legsavanyúbb az unshiu mandarin, amely kissé lapított és közepes méretű. Egyetlen jó tulajdonsága, hogy nincs magja. A santra
mandarin hatalmas, vastag héjú, ez a fajta a legkönnyebben
tisztítható, de édes ízben, aromában nem túl gazdag
A mandarin gyógyító célú felhasználásának rengeteg módja létezik. Lássunk néhányat:
A mandarin leve hasznos diétás és gyógyító ital. Különösen ajánlott gyermekeknek (még csecsemőknek is!) és betegeknek.
Láz esetén a mandarin leve jól oltja a szomjúságot. A
mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják.
Nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól
ismert ödéma- és hurutellenes szer. A tüdő nyálkától történő
megtisztítására minden reggel egy pohár mandarinlé elfogyasztása
javasolt.
Hörghurut és légcsőgyulladás (tracheitis) esetén a szárított
mandarinhéj vizes ázata (hideg folyadékban) és főzete (1:10)
megkönnyíti a köhögést és köptető hatású.
A hasmenéssel kísért emésztőrendszeri megbetegedések esetén egyaránt hasznos a friss mandarin és levének fogyasztása.
A mandarin héja az egyik összetevője annak a gyógynövénykeveréknek,
amelyből keserű ázatot (hideg folyadékban) kapnak. Ezt a gyógyászatban
az étvágy növelésére és az emésztés javítására alkalmazzák, étkezés
előtt 15-30 perccel kell elfogyasztani 10-20 cseppet.
Az étvágy javítására ugyanilyen adagolásban javasolt a szárított, áztatott mandarinhéj leve.
A bélférgektől segít megszabadulni a nagy mennyiségben fogyasztott mandarinlé.
A mandarint – mint értékes diétás terméket – alkalmazzák téli időszakban a szervezet vitaminokkal történő „telítésére”.
A mandarin skorbutmegelőző és étvágygerjesztő hatású, javítja az anyagcsere-folyamatokat.
A mandarin illóolaj-tartalma hangulatjavító hatású.
Cukorbetegség (diabétesz) esetén a mandarin héjának főzete segít a
vércukorszint csökkentésében. 3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 l
vízben. A főzetet szűretlenül (!) hűtőben kell tartani és naponta
fogyasztani.
A mandarin és leve – fitoncid tulajdonságainak köszönhetően –
baktériumellenes hatású. (Sok növényfaj bocsát ki légzése során olyan
anyagokat, melyek a levegőben található mikroorganizmusokat
elpusztítják, ezt hívják fitoncid hatásnak
A mandarin levének külsődleges alkalmazása segít a tejláz elleni harcban.
Hasmenés, sőt vérhas esetén is hatékonyan segít a mandarin gyümölcse és leve.
A mandarint vérzéscsillapító szerként használják, ha klimax idején bő vérzés lép fel.
A mandarinban lévő fitoncidok bőrbetegségekre gyakorolt hatása
olyan erős, hogy a friss lé némely gombákat (trichophyton, mikro spórák)
azonnal elpusztít.
A gyógyító tulajdonságok mellett egyes betegségekben
a mandarin árthat is az embernek. Izgathatja a vesét, valamint a
gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, ezért fogyasztása nem javasolt
gyomor- és nyombélfekély, magas gyomorsavszinttel kísért
gyomorgyulladás, heveny bélgyulladás (gastritis, enteritis, cholitis),
valamint epehólyag-gyulladás, májgyulladás és heveny vesegyulladás
esetén.
|