Szombat, 2024-04-20, 1:12 PMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » Április » 25 » Mandarin
6:44 PM
Mandarin


A mandarin a citrusfélék családjának képviselője. Citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte. Ezenkívül a narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az angolkórtól és K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugalmasságát.

Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz! Ezek a kártékony anyagok ugyanis citromsav jelenlétében nem képesek megmaradni.

Nem nehéz kiválasztani a legfinomabb mandarint. Ízét ránézésre is meg lehet állapítani. A legsavanyúbb az unshiu mandarin, amely kissé lapított és közepes méretű. Egyetlen jó tulajdonsága, hogy nincs magja. A santra mandarin hatalmas, vastag héjú, ez a fajta a legkönnyebben tisztítható, de édes ízben, aromában nem túl gazdag

A mandarin gyógyító célú felhasználásának rengeteg módja létezik. Lássunk néhányat:

A mandarin leve hasznos diétás és gyógyító ital. Különösen ajánlott gyermekeknek (még csecsemőknek is!) és betegeknek.
Láz esetén a mandarin leve jól oltja a szomjúságot.
A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják. Nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól ismert ödéma- és hurutellenes szer. A tüdő nyálkától történő megtisztítására minden reggel egy pohár mandarinlé elfogyasztása javasolt.
Hörghurut és légcsőgyulladás (tracheitis) esetén a szárított mandarinhéj vizes ázata (hideg folyadékban) és főzete (1:10) megkönnyíti a köhögést és köptető hatású.
A hasmenéssel kísért emésztőrendszeri megbetegedések esetén egyaránt hasznos a friss mandarin és levének fogyasztása.
A mandarin héja az egyik összetevője annak a gyógynövénykeveréknek, amelyből keserű ázatot (hideg folyadékban) kapnak. Ezt a gyógyászatban az étvágy növelésére és az emésztés javítására alkalmazzák, étkezés előtt 15-30 perccel kell elfogyasztani 10-20 cseppet.
Az étvágy javítására ugyanilyen adagolásban javasolt a szárított, áztatott mandarinhéj leve.
A bélférgektől segít megszabadulni a nagy mennyiségben fogyasztott mandarinlé.
A mandarint – mint értékes diétás terméket – alkalmazzák téli időszakban a szervezet vitaminokkal történő „telítésére”.
A mandarin skorbutmegelőző és étvágygerjesztő hatású, javítja az anyagcsere-folyamatokat.
A mandarin illóolaj-tartalma hangulatjavító hatású.
Cukorbetegség (diabétesz) esetén a mandarin héjának főzete segít a vércukorszint csökkentésében. 3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 l vízben. A főzetet szűretlenül (!) hűtőben kell tartani és naponta fogyasztani.
A mandarin és leve – fitoncid tulajdonságainak köszönhetően – baktériumellenes hatású. (Sok növényfaj bocsát ki légzése során olyan anyagokat, melyek a levegőben található mikroorganizmusokat elpusztítják, ezt hívják fitoncid hatásnak
A mandarin levének külsődleges alkalmazása segít a tejláz elleni harcban.
Hasmenés, sőt vérhas esetén is hatékonyan segít a mandarin gyümölcse és leve.
A mandarint vérzéscsillapító szerként használják, ha klimax idején bő vérzés lép fel.
A mandarinban lévő fitoncidok bőrbetegségekre gyakorolt hatása olyan erős, hogy a friss lé némely gombákat (trichophyton, mikro spórák) azonnal elpusztít.

A gyógyító tulajdonságok mellett egyes betegségekben a mandarin árthat is az embernek. Izgathatja a vesét, valamint a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, ezért fogyasztása nem javasolt gyomor- és nyombélfekély, magas gyomorsavszinttel kísért gyomorgyulladás, heveny bélgyulladás (gastritis, enteritis, cholitis), valamint epehólyag-gyulladás, májgyulladás és heveny vesegyulladás esetén.

Kategória: Gyógyító gyümölcsök | Megtekintések száma: 1057 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): mandarin, citromsav, gomba, illóolaj, spóra, skorbut, tejláz | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben