A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika
369 mg C vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C vitamin van. A
paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erős paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika értékét.
Tápértéke:
Mint
említettem a paprika rendkívül magas C vitaminban, s az A vitamin
tartalma elérheti a 4200 NE, és van benne némi E vitamin is,
valamint szinte minden B vitamin képviselteti magát. Egy fél nagy piros
paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C vitamin
szükségletét. Megfigyelhetjük azt, hogy a zöldségféléknél ritkán fordul
elő, hogy a magnézium tartalom megduplázza a kalciumot. Van azonban olyan paprika fajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.
Licopene: Csökkenti a rákbetegség lehetőségét.
Quercetin: Erős gyulladást gátló, hat a prostaglandinsek munkájára, baktérium ellenes hatású, segít
a májnak regenerálódni a sült húsok által okozott károsodástól, ami
egyébként rákot okozna, megbénítja a herpesz vírusokat, megakadályozza
a fogszuvasodást.
Gyógyhatása:
A nagyobb szenzációt az keltette a civilizált társadalomban, hogy az erős paprikának fájdalom kikapcsoló hatása van. Az erős paprika
gyógyhatása, mint látjuk, valójában nem az igazi csupán az idegek
elbénítása, tehát pillanatnyi megkönnyebbülést jelent. Törekedjünk
azonban a hosszabb távú megoldásra, a gyógyításra. Annál sokkal értékesebb tulajdonsága azonban, az utóbbi évtizedek felfedezése, a rákmegelőzés.
Rákmegelőző:
A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is,
amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Ha nincs
elegendő licopene a szervezetben, nagyobb a kockázat a méh, a
vízhólyag, hasnyálmirigy és a prosztatarák kifejlődésére.
Vérkeringést serkentő:
A paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelőzi, illetve gyógyítja a szív és koszorúér betegséget.
Koleszterincsökkentő:
A kálium, és egyes B vitaminok hatására a paprika csökkenti a koleszterint a vérben. Különösen jó tulajdonsága, hogy a rossz koleszterint a LDL-t csökkenti, amivel hozzájárul a szív jobb működéséhez.
Erõs paprika – fájdalom-csillapító:
Fejfájásra, reuma, vagy arthritis fájdalomra egyesek erős paprika kivonatot használnak, hogy csökkentsék a szenvedést. A paprika ereje hat az idegekre, és kikapcsolódik a fájdalom érzet.
Antioxidans:
Mindhárom
vitamin együtt van ahhoz, hogy erős támaszt nyújtsanak egymásnak a
testben az oxigén szabad gyökök ellen. Az A vitamin a máj működéséhez valamint az immunrendszer munkájához nyújt támogatást.
Felgyorsítja az anyagcserét:
A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát
felhasználhatja az akinek a gyomorműködése és a belek mozgása nem
kielégítő. Naponta, bármilyen zöldségfélét fogyasztunk mindenhez
tehetünk egy kés hegynyi paprikát. Sőt reggelenként ha gyümölcslével
akarjuk serkenteni a gyomor működését, ahhoz is adhatunk egy kevés csípős paprikát, vagy ugyanannyi gyömbért.
Szélhajtó:
Az
emésztés felgyorsulása a gyorsabb bél-mozgást eredményezi, ami
hozzásegít, hogy a paprika szélhajtó tevékenységet is végezzen.
Elkészítési mód
A
paprikát sok féle képpen fogyasztjuk. Nem maradhat ki egyik főzelékből
sem. Sőt télire is jut a felfőzött paprikából. De ez csak ízesítésül
szolgál. A nyers paprika sokkal értékesebb. Mert megőrzi vitamin
tartalmát. Salátának magában, vagy más zöldséggel kitűnő. De a levét is
fogyaszthatjuk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ételre nem korábban,
mint 5-10 perccel a levevés előtt tegyük az őrült paprikát. Ezzel nem
főzzük el a C vitamin tartalmát, és érezhetjük a paprika finom izét.