 A füge évezredek óta ismert gyümölcs, az Égei–tenger vidékén már
időszámításunk előtt 2000 évvel is termesztették. Az ókorban fontos
élelmiszer volt, hisz magas cukor tartalma miatt sokáig eláll. A
rómaiak ételeik édesítésére használták, a görög atléták „doppingszere”
volt, a birkózók erejük növelésére ették.
A friss, érett füge nagyon tápláló, és könnyebben emészthető , mint
a
...
Tovább »
|
 Az egres: a ribiszkék családjába tartozik. Sokáig csak a vadon termő
fajokat gyűjtötték. Termesztését a 16. században Angliában kezdték.
A népi orvoslás szerint: rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású.
Orvosok, kutatók megállapították: ez a savanykás gyümölcs pektin
tartalma azonos az almáéval. Ez a vízben oldódó élelmi rost segíti a
bélműködést. Rendszeres fogyasztása csökke
...
Tovább »
|
 A citromban a C- vitaminon kívül sok fontos ásványi anyag is található. Ilyenek: pl.
Kálium: erősíti és aktivizálja a szívet, segíti a vese és a mellékvese
munkáját, eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből, védi a
sejteket.
Magnézium: véd a stressztől, erősíti a szívet, hígítja a vért,
salaktalanítja a szöveteket. Az izmok görcsét oldja, és támogat egyes
immunfolyamatokat is.
Fluor: elsősorban az erős csontokért &e
...
Tovább »
|
Indiában, Perzsiában, Galileában már 8000 éve ismert, a görögök és a
rómaiak is termesztették. A honfoglaló magyarok Ázsiából hozták
magukkal.
B1-, B2-, B6-, C-, és E vitamint, kalciumot, magnéziumot, telítetlen zsírsavakat, fehérjét, zsírt, élelmi rostot tartalmaz.
A hibás szemeket sohasem szabad elfogyasztani. A hőkezelés, a sütés során a dió elveszíti tápanyagtartalmát.
A fiatal zöld diót ecetben savanyíthatjuk, befőttnek eltehetjük. Az
érett diót desszertként, töltelékekhez, &eac
...
Tovább »
|
jelentős K-tartalma segíti a sejtek normális működését,
csökkenti az idegességet, fáradtságot, segít az alvászavaroknál,
jó hatása van az emésztési zavarokra,
a szívműködési zavarokat korrigálja,
megelőzi és csökkenti a magas vérnyomást,
csökkenti a szervezetben visszamaradt víz mennyiségét,
méregtelenítő,
gyógyítja a gyomornyálkahártya gyulladását,
csökkenti a koleszterinszintet,
erősíti az immunrendszert.
|
A kiviről bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb
hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok
káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is. Vitaminok közül
kiemelkedő mennyiség van A-vitaminból, C és K-vitaminból. A kivi azért
is jó vitamin forrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk
hasznosítva minden vitaminját. Ez elsősorban a C-vitaminra vonatkozik,
de a K-vitamin is vízben oldódik.
C-vitamin tartalma lehetővé teszi, hogy az egész testre kiterjedően megőrizze eg&eacu
...
Tovább »
|
 Vitamindús, gyógyító hatású
Mivel tele van vitaminokkal, gyógyító hatása sem elhanyagolandó.
Nagyanyáink étvágygerjesztő és hűsítő gyógyszernek is használták.
Kiváló vértisztító, baktériumölő, E- é C-vitamin tartalmának
köszönhetően serkenti a méregtelenítő folyamatokat , tisztítja a vért
és megmozgatja a vérkeringést, Nyugtatja a gyomrot, eléggé lédús ezért
a szomjúságot is enyhíti. Ugyanak
...
Tovább »
| |