A füge évezredek óta ismert gyümölcs, az Égei–tenger vidékén már
időszámításunk előtt 2000 évvel is termesztették. Az ókorban fontos
élelmiszer volt, hisz magas cukor tartalma miatt sokáig eláll. A
rómaiak ételeik édesítésére használták, a görög atléták „doppingszere”
volt, a birkózók erejük növelésére ették.
A friss, érett füge nagyon tápláló, és könnyebben emészthető , mint
az aszalt, viszont az aszalt fügében sok B1-, B6-vitamin , kalcium,
vas, réz, magnézium, cink, élelmi rost és cukor van.
Orvosi felhasználása valószínűleg egyidős az emberiséggel:
torokfájás, meghűlés estén, daganatos betegségek, májbajok,
székrekedés, fekélyek, kelések és bőrkiütések gyógyítására, sőt
sebtapaszként is alkalmazták.
Ha meleg a nyár és az ősz eleje hazánkban is megterem a dombok déli lejtőin.
Lekvár, gyümölcslé készíthető belőle. Elősegíti az emésztést. Jó
hatással van az idegekre, gyógyítja a gyulladásokat. A szárított
gyümölcs édesítőként is használható.
|