A kiviről bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb
hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok
káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is. Vitaminok közül
kiemelkedő mennyiség van A-vitaminból, C és K-vitaminból. A kivi azért
is jó vitamin forrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk
hasznosítva minden vitaminját. Ez elsősorban a C-vitaminra vonatkozik,
de a K-vitamin is vízben oldódik.
C-vitamin tartalma lehetővé teszi, hogy az egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket. Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja.Hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat. Krónikus fáradtság:
A krónikus fáradtságot a rohanó életmód
is kiválthatja, de lehet ásványhiány következménye is. Vannak
vegyszerek, amelyek fogyasztásával kioldódik a szervezetből egyes
életfontosságú ásványi só, mint a kálium. Ha huzamosabb ideig szedtünk
vízhajtó gyógyszert, lassan kioldódik a kálium a és fölbomlik a
folyadék-nátrium egyensúly a szervezetben. Tehát ilyenkor már nemcsak a
káliumot, de a sót is kell pótolni, természetes forrásból. A kivi
bővelkedik szerves nátriumban és káliumban is. Természetes antioxidáns: Ha két kivit elfogyasztunk elegendő A
és C vitaminhoz jutunk a nap folyamán. C vitaminból két napra valóra is
jutna, ha a szervezet tudná tárolni ezt a vitamint. A fölösleg távozik
a vizelettel és másnap újra el kell látnunk a szervezetet, lehetőleg
természetes forrásból. A vitaminokkal a szervezet könnyen felveheti a
harcot az oxigén szabadgyökök ellen, amelyek szabadon cirkálnak a
sejtek között és megsértik a sejtek falait. Így alakulnak ki a mutáló
sejtek, illetve a rák. Ha azonban jelen vannak az antioxodánsok, a
sejteknek védelmet nyújtanak. Erősíti a csontokat: A kiviben ugyan nincs nagy mennyiségű
kalcium, de ha figyelembe vesszük a magnézium tartalékát láthatjuk hogy
a két elem felszívódásához megközelítik a jó arányt. Ha boront is
tartalmaz a táplálék, ez a folyamat még sikeresebb lehet. A kiviben
előforduló boron nemcsak segíti a kalcium felszívódását, de
megakadályozza a kioldást is. A boron jól együttműködik a kalcium és
magnézium mellett a foszforral és a D vitaminnal a csontok és az izmok
ellátásában. A kiviben előforduló K vitamin is hat a csontok
összetételének javítására. Csökkenti a koleszterint:
A vértisztításhoz alaposan hozzájárul a
kálium a szervezetben. Hat továbbá az izmok erősítésére, a szív
működését a magnéziummal és a kalciummal együtt szabályozza. A
kalciumra szükség van a káliummal együtt, hogy csökkenjen a vérnyomás,
valamint a vér koleszterin szintje. Így a kivi kitunő vérnyomás és
koleszterin csökkentő. Csökkenti az izomveszteséget:
A kivi magas káliumtartalma
következtében ez a gyümölcs az egyik legtáplálóbb a test számára. A
kálium ugyanis szükséges a test energia képzéséhez és az izomzat
összetételéhez. Az izmok szerkezeti fenntartásához a kalcium, foszfor
és magnézium is szükséges. A kiviben mindez megtalálható. Ha
hiányoznak, mert rossz az emésztés vagy nincs a táplálékunkban,
különösen az idősebb korban, akkor látható mennyiségben megtörténik az
izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint
serkentőleg hat az emésztésre
|