Indiában, Perzsiában, Galileában már 8000 éve ismert, a görögök és a
rómaiak is termesztették. A honfoglaló magyarok Ázsiából hozták
magukkal.
B1-, B2-, B6-, C-, és E vitamint, kalciumot, magnéziumot, telítetlen zsírsavakat, fehérjét, zsírt, élelmi rostot tartalmaz.
A hibás szemeket sohasem szabad elfogyasztani. A hőkezelés, a sütés során a dió elveszíti tápanyagtartalmát.
A fiatal zöld diót ecetben savanyíthatjuk, befőttnek eltehetjük. Az
érett diót desszertként, töltelékekhez, édességekhez, fagylalthoz,
süteményekhez, salátákhoz, vegetáriánus ételekhez, a dióolajat
salátaöntetekhez használhatjuk.
A néphit a jó egészség és a szerencse jelképének tartja.
Rendszeres fogyasztása: csökkenti a vér koleszterin szintjét. A
levelekből készült teát bélhurut, bélférgesség és magas vérnyomás ellen
ajánlják.
Magas fehérjetartalma: viszont könnyen okozhat bőrkiütéseket, -gyulladásokat.
Energiatartalma:655 kcal/100 g.
|