A kajszibarack
víztartalma mintegy 85%, szénhidráttartalma megközelítheti a 10%-ot is.
Rosttartalma jelentősebb, mint a savtartalma (citromsav). Cukortartalmának
legnagyobb részét a szaharóz teszi ki. Rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami
az A-vitamin előanyaga. Élettani hatását tekintve ez az ''arany gyümölcs''
elsősorban szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium-
és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást,
növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos
szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok
tevékenységét. Nyersen fogyasztva különféle betegségek esetén is jótékonyan hat
(pl. megfázás, hörghurut, székrekedés).
|