Az egres: a ribiszkék családjába tartozik. Sokáig csak a vadon termő
fajokat gyűjtötték. Termesztését a 16. században Angliában kezdték.
A népi orvoslás szerint: rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású.
Orvosok, kutatók megállapították: ez a savanykás gyümölcs pektin
tartalma azonos az almáéval. Ez a vízben oldódó élelmi rost segíti a
bélműködést. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér
koleszterinszintet, így tágabb értelemben mérsékli az érelmeszesedés
rizikóját.
A rák kialakulását megelőző étrend értékes része lehet. Az igaz,
hogy csak közepes mennyiségű C- és E-vitamint tartalmaz, mégis ennek a
két antioxidáns vitaminnak nagy szerepe van a szabad gyökök
hatástalanításában, így a rákveszély csökkentésében. Ezért tanácsos
rendszeresen- és lehetőleg nyersen – fogyasztani.
Energiatartalma: 38 kcal/ 100 g.