A hagyomány szerint hígítja a vért és a legenda szerint mágikus erővel
bír. Valamikor az volt az általános vélemény, hogy távol tartja a rossz
szellemeket és a rontást, rettegnek tőle a vámpírok, és kiűzi az átkot.
Hosszú ideig általános orvosságként alkalmazták, azt gondolván, hogy
minden betegségre jó. Már Egyiptomban is használták szívbetegség,
migrén, csípés, marás, férgek, daganatok esetén.
A
múlt században Louis Pasteur, aki több évet szentelt a fertőző
betegségek tanulmán
...
Tovább »
|
 A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika
369 mg C vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C vitamin van. A
paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erős paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika érték&
...
Tovább »
|
A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, színe és és
íze alapján több fajtáját is ismerjük. A paradicsomnak a kulinális
élvezetek mellett, természetes gyógyhatása is van. A paradicsom
fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését, az izmok erősödését.
Tartalmának köszönhetően még a rák megelőzésében is óriási szerepe van. Fogyasztása mindenkinek ajánlott.
A paradicsomról először 1553- ban Dodonaeus írt. Így jellemezte: "olyan
akár egy alma, színe a dinny&ea
...
Tovább »
|
 A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság
ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax
tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra,
a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a
szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás
rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A
várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérk
...
Tovább »
| |