A spenót (paraj)
gazdag ballasztanyagokban, A-, E-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban, vasban,
káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Tartalmaz
még fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, B1-, B2-vitamint és niacint is.
A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek,
fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén.
Magas karotinoid- és klorofilltartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések
megelőzését szolgáló étrendekbe. Egyes kutatások szerint a paraj a
rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Alacsony
energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható.
További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is
hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet. A
spenót sok káliumot tartalmaz, amely pedig bizonyítottan igen fontos szerepet
játszik a vérnyomás szabályozásában.
|