A paszternák
(pasztinák) Jó beltartalmi értékei miatt értékesebb, mint a többi
gyökérzöldség, különösen a viszonylag nagy fehérje- és ásványi só-tartalma miatt
érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható.
Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor és emésztési bántalmakra és
jótékonyan hat a légzésre. A népgyógyászatban fontos erősítő gyógynövényként
tartották számon, amellyel idős, legyengült, lábadozó betegeket gyógyítottak.
Az erősen lesoványodott, étvágytalan, esetleg tbc-s betegeknek még a
tizenkilencedik században is tejben főtt pasztinákot adtak gyógyszerként.
Szélhajtó hatású, megakadályozza a puffadást. Epehajtó hatású, csökkenti az
ödémát, fokozza a vesék vizeletkiválasztó funkcióit, ezáltal segít elhajtani a
kisebb veseköveket. Jó lázcsillapítónak is bizonyult, sőt a nemi szervek és
nemi mirigyek alul működése (pl. erekciózavar) ellen is használ a növény. Az ókori
orvos gyomorbajok enyhítésére is ajánlotta. Rákos fekélyekre, asztma ellen
javasolta.
|