A körte nem tartalmaz
kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan
összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A
gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában
gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre
és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész
testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az
izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és
gyógyítja azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési
zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat.
Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer.
Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is
felgyorsítja. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti
a reumatikus fájdalmat.
A bodzának a népi
gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak
gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk.
A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot,
cseranyagot kéksav glikozidát C vitamint stb. Termése tartalmaz gyümölcssavat,
C, C2 és A vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A
bodzavirág téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult. Köhögést
csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a
szerves sav tartalma, amely mindkét féle bodzatermésben megtalálható, s
rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó
tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.
A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.
|