A kelkáposztában
előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint
jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel
egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű
béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és
ezzel az egész szervezet védelmét. Gyulladásos betegségekre is ajánlják
a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma
még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és
az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a
magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott
személyiségnek érezzük magunkat. A kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin
és a szükséges ásványi csatlakozók. Előnye még, hogy nátriumban szegény,
és 100 gramm
energiaértéke csak 30 kcal.
|