A homoktövis talán a legértékesebb biológiai hatóanyagokat
tartalmazó gyümölcsünk. Termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve
alkalmazzák. Kiemelkedően magas a C vitamin tartalma ( 450 mg/100g) További
hatóanyagai a következők: A-, P-vitamin, almasav, kvercetinglikozida,
xantofilt, fizalin. olajsav, izolinolsav, linolensav, mannit, peonin antocián,
palmitinsav, sztearinsav. Karotinoid tartalma (16-28 mg/100g) szintén jelentős,
valamint magas flavonoid tartalmának (310-2100 mg/100g) is köszönhető sokrétű
pozitív élettani hatása. Kiemelkedő szerepe van az immunrendszer védelmében és
erősítésében, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális
testsúly megtartásában. Kedvezően hat gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a
májat. Kozmetikai hatása is ismertek, gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok
kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr
kialakulását.
|