A
fekete berkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin
tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a
véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát. Az aronia
pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező
toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és
kobaltot. Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívűl magas (480-510
mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a
feketeribizli után következik. Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben
előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete
berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a
szabadgyökök károsító hatása ellen. Értágító hatása mellett a vérrög képződést
is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma
gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. A fekete berkenyében lévő oxikumarinok
segítik a normális véralvadást a P és K1 vitaminnal együtt.