Kedd, 2024-04-23, 1:18 PMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » Április » 29 » Az álom
6:59 PM
Az álom

A lélek számára felbecsülhetetlen kincs rejlik az álmok világában és üzenetében. Ma már a pszichológia és a modern álomkutatás eredményei is arra utalnak, hogy érdemes sokkal nagyobb figyelmet fordítani az alvás közben látott képekre.
Az álom az alvás fontos része, mert a tudatalatti ilyenkor tud „felszínre törni”. A legújabb kísérletek szerint az álom nem csak emberi sajátosság: minden magasabb rendű élőlénynek vannak rövidebb-hosszabb álmai. A kutya még „fut is” álmában, a cica „kap valami után”, mozdulataik, nyüszögésük, testük ezernyi apró jele arra utal, hogy álmukban valami félelmeteset, izgalmasat, vagy kellemeset élnek át.

Az álmok elemzése nem egyszerű feladat

A tudatalatti a szimbólumok nyelvén szólal meg, ezeket az elvont képeket kell kódolni és értelmezni. Ráadásul mindenkinek más és más a kódrendszere, s ahogy a grafológus az írásjelek milyenségéből, az álomfejtő az álomképek ismétlődéséből tud sokat megállapítani az álmodóról. Az álomfejtés tehát nem más, mint az éjszaka összevissza képeinek lefordítása a hétköznapok nyelvére.

Ókori őseink azt tartották, hogy az istenek üzennek álmukban. A kaldeusok azt hirdették, hogy az álmokat a test nedvei határozzák meg, ezért az álmokból következtettek betegségre, sőt a gyógyítás módjára is. Arra is rájöttek, hogy az álomból jósolni is lehet. A leghíresebb álomjóslat még a Bibliába is bekerült: József az egyiptomi fáraó álmából jósolta meg, hogy hét bő esztendő után hét szűk következik, amikor az egyiptomiak felélik tartalékaikat.

Az álomkutatók a pszichológusok segítségével csak az utóbbi időben kezdik felismerni az álmok valódi természetrajzát. Sokáig ugyanis az az álláspont tartotta magát, hogy az álom, az alvás valójában öntudatlan állapot, amikor vagy külső ingerek – fény, hang stb. -, vagy belső testi érzetek, mondjuk éhség, fázás kelt bizonyos képzeteket az agyban. Esetleg az aznapi történésekből visszamaradt képek villannak fel ismét.
Fordulópontot Freud Álomfejtés című munkája jelentett. Az 1900-ban megjelent mű maradandó, máig ható érdeme az álom tudományos vizsgálata, értelmezése. Elsőként fedezte fel, hogy az álmok az elnyomott, tudattalan képekbe öntött üzenetei a tudatos énnek. Vizsgálatokkal támasztotta alá az álmok keletkezését és jelentőségét a lelki betegek gyógyításában. Felfedezte, hogy az álmok mögött bizonyos értelem lappang, amely érthetővé válik, ha az álmodó válogatás nélkül elmondja az egyes álomrészekhez társuló gondolatait. Mert az álom mögött meghúzódó értelmes gondolat mellett mindig van egy friss vagy egy régebbi, de elfojtott vágy, amit az álom – cenzúrázó, leplező szándékkal – eltorzít.

Freud szerint az elfojtás jelentős szerepet játszik az álmok megfejtésében. Azok az álmok „felejtődnek el”, amelyek az egyén önképe, erkölcsi nézetei számára elfogadhatatlanok, mert egyszerűen nem engedi, hogy ezek a tudatba emelkedjenek.

Carl Jung már sokkal szélesebb horizonton vizsgálta az álmok valóban rendkívül összetett világát. Nála jelent meg először a „tudat feletti” fogalma, ami már nagyon közel áll az ősi álomfelfogáshoz. Jung szerint ugyanis az álom a Teremtő üzenete.

Napjainkban rengeteg álmoskönyv van forgalomban. Némelyik teljesen blőd, tudománytalan, de van több is, amelyik az álmok lélektani elemzésére épülve adja meg a lehetséges válaszokat. Az álmoskönyvet tehát nem úgy kell kezelni, minta receptkönyveket.

A modern álomfejtés...

szerint többnyire az álmodó személyes története, egyénisége, aktuális élethelyzete határozza meg álmai történését és környezetét, ezért van az, hogy sokszor egyáltalán nem tud mit kezdeni az egyre nagyobb számban megjelenő álmoskönyvek szavakba szedett értelmezésével. Hiába böngészi az álmában megjelenő tárgyak, állatok vagy cselekedetek jelentését, a magyarázat sokkal kuszább, mint maga az álom volt.

Még akkor is, ha esetleg a könyvben talált szavak igazi ’álomkódok”. Ahhoz, hogy tudjon valamit kezdeni a kódokkal, és azokat alkalmazni tudja, még az egészen kusza álmokra is, érdemes átgondolni, egyáltalán miből alakulnak ki az álomképek.

Freud szerint a leghatékonyabb álomfejtési módszer a szabad asszociációs technika, amikor szabadon, gátlások nélkül fantáziál az ember egy álomképpel kapcsolatban. A szabad asszociációk sora elvezet az álom valódi érteméhez és üzenetéhez.

Aki komolyan meg akarja ismerni saját álomkódját, annak érdemes álomnaplót vezetni. Ébredéskor próbáld felidézni az álmodból legalább néhány mozzanatot, és ezeket jegyezd fel. Ha semmire nem emlékezel, akkor azt a hangulatot írd le, amit az lom kiváltott. Fontos, hogy színesben álmodtál-e, vagy fekete-fehérben, s hogy emberekkel vagy tárgyakkal, és hogy beszélgettél-e, vagy egyáltalán hallottál-e, olvastál-e szavakat álmodban.


Szabad asszociáció

Válaszd ki azt a képet, amelyik leginkább megragadt benned ébredés utánra is. Ehhez általában több szó is társulhat. Ezeket a szavakat írd le egymás alá a lap bal oldalára, majd lazíts, száműzd fejedből a racionális gondolatokat, és csapongj szabadon.

Nézd meg az első szót, és a lap jobb oldalára írd le mindazt, ami vele kapcsolatban az eszedbe jut. Általában az első gondolat a leghitelesebb. Ezért ne cenzúrázd, csak írd le a felmerülő képeket, emlékeket, gondolatokat, érzelmeket, folyamatosan, az adott szavakhoz társítva. Ha csak egy felvillanó rövid álmot szeretnél így megnézni, akkor az egész álomra asszociálhatsz. Aztán ha később elolvasod ezt az egész, szürreálisnak tűnő gondolathalmazt, elképzelhető, hogy egy csapásra megvilágosodik az értelme.

Egyébként az álmokkal kapcsolatos asszociáció művészetét nem Feud találta fel, hanem a természeti népek autentikus spiritualitásához tartozott. Az irokéz indiánoknál például a törzs varázslója segített az álmok kigubancolásában, és éppen a szabad asszociáció módszerével. Az álmok megfejtése náluk közösségi ügy volt, mert úgy tartották, hogy az ember olyan veleszületett rejtett vágyakat hordoz a lelkében, amelyeket csak az álmok képesek megmutatni. És ha ezeket a vágyakat nem élei meg az ember, az a test betegségét és korai halálát eredményezi.Sok szimbólum egyetemes jelentést kapott az idők során. Ezek a jelképek segítenek a kezdő lépéseknél. Vannak tipikus álmok, amelyeket szinte minden ember átélt már.

Ilyen, az, amikor….
- keresel valakit, és már éppen megtalálod, amikor újra elveszíted. Többnyire a kudarc, a meghiúsulás álombeli kivetítődése ez a képsor.
- A fuldoklás – nyomasztó, elfojtott nehézségre utal. Összecsapnak fejed fölött a hullámok.
- A menekülés is gyakori álomkép. Amikor üldöznek, és már úgy tűnik, megmenekültél, de ismét vészhelyzetbe kerülsz. Vagy egyszerűen nem tudsz mozdulni. Földbe gyökerezik a lábad. Ezek az álmok a teljesítmény és a siker vetületében értelmezhetőek.
- A vizsgaálom is tipikus: a próbatétel, a teljesítmény-elvárás a külvilág elismerése vagy negatív ítélete feszültségét hordozza.
- Az esés vagy repülés ugyancsak gyakori álomélmény. Ennek jelképes jelentősége van erkölcsi jellegű vagy teljesítménybeli bukás, illetve siker áll mögötte.
- A meztelenség – különösen nyilvánosság előtt – azt jelzi, hogy szeretnéd, ha végre megismernék az igazi énedet. Szívesen szabadulnál meg a beidegződésektől, szokásoktól. Szabadságra vágysz.
- Balesetet szenvedni – túlterheltség, fizikai kimerültség jele, amikor nem látsz kiutat, nincs lehetőség a pihenésre.
- Megégni – összetett szimbólum: jelenthet haragot, de szenvedélyt is, pusztulást, de megtisztulást is. Aki változtatni akar, az „felégeti maga mögött a múltat”.
- A kedvesedet más karjában látni – önértékelési hiányra, bizonytalanságra utal.

A rémálmok egyébként mindig valamilyen kényszerhelyzetben jelentkeznek. Fajtái persze egyénenként változóak. A nők hajlamosabbak rá, mint a férfiak. Egyes terapeuták azt tanácsolják, hogy a visszatérő, nyomasztó, ijesztő álmot újra és újra fel kell idézni, és tudatos állapotban kell az „ellenstratégiát” kidolgozni.
Az is előfordulhat, hogy nem emlékszel vissza az álmodra, ám rossz érzéssel, szorongva gondolsz vissza az éjszakára. A rossz érzésnek általában fizikai, biológiai oka van. Akkor keletkezik, amikor az agy kilép a mélyalvási periódusból, de még nem állt át a következő fázisra.

Aki képes „tudatosan álmodni”, képes fokozatosan a hatalmába keríteni az álmait, az saját kénye-kedve szerint alakíthatja azokat. Ez a valóságformáló technika állítólag áthozható a fizikai világba, vagyis úgy működik, mint az önhipnózis. Ha tudatában vagy annak, hogy álmodsz, akkor meg tudod változtatni az álombeli események menetét. Eldöntheted, hogy szembenézel a félelmeiddel, ahelyett, hogy elmenekülnél előlük.


Kategória: Ezoterika | Megtekintések száma: 1211 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): menekülés, fuldoklás, repülés, erkölcs, bizonytalanság, megég, keresés, félelem, álom | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben