Szakirodalmi
adatok alapján az áfonya az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat
tartalmazó gyümölcsünk. Kiemelkedő magas kálium tartalma, van benne továbbá
kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezen kívül tartalmaz
különféle gyümölcs savakat (pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint,
flavonoid- és iridoid vegyületeket termése pedig antociánokat (mirtillin), C-,
B1 vitamint valamint az A-vitamin provitaminját, niacint. Ezen összetevőinek
köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az
antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériák
és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység
esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az
artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét. Az áfonya jó vértisztító, ezért
gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A
látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog,
zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen használható.
Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak,
vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut,
hasmenés esetén. Kyäni (Kájáni) szuper élelmiszerek kipróbálását javasolnám, rendkívül hatékonyak. http://kyani.biomax.hu/
|