Péntek, 2024-11-22, 5:03 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Március 2012  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2012 » Március » 11 » Rozs
6:02 PM
Rozs

Rozs (secale cereale)


Hazánk egyik fontos gabonanövénye. I.e. 4000 körül jutott el Európába. A magyarok a honfoglalás idején ismerkedtek meg a rozzsal. A rozs az évszázadok folyamán egyre jobban elterjedt, a szegények egyik fő táplálék a rozskenyér volt. Eredetileg a búza és az árpa gyomnövénye volt.

A népi hiedelem szerint erőt ad és erős izomzatot fejleszt.

Fajtái: nyíri rozs, montagne, probstei, imperial, schlanstadti, bokros rozs, őszi és tavaszi rozs.
Hatóanyagai: B1-vitamin, E-vitamin, niacin, fehérje, keményítő, rost, szerves só, szacharin, nitrogén, kazein, kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, magnézium.
 

Élettani hatása: magas élelmi-rost tartalma javítja a bélműködést, tehát megelőzhető a székrekedés és csökkenti az aranyérben szenvedők panaszait.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét. A rozs magjának a külső héjában található kémiai anyagok gátolják a koleszterinszintézis egyik fontos lépését.
A rozslisztből tisztán vagy búzával keverve kenyeret sütnek. Szalmáját takarmánynak, alomnak, illetve zsúpfedélnek használják.

Napjainkban az egészséges táplálkozás iránti egyre növekvő igény miatt újra megélénkült az érdeklődés a rozsból készült ételek iránt.
Kategória: Gyógynövények | Megtekintések száma: 987 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): rozs, gabonanövény, koleszterin, bélműködés, rozsliszt, aranyér | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben