A Puerh-tea az elmúlt néhány évig Kínán kívül
teljesen ismeretlen volt. Az őshazában viszont már évszázadok óta az
egyik legkedveltebb italnak számított. Az időszámítás előtti 900-as
években Dél-Kínában termelték, s onnét szállították szét országszerte.
Különleges értéke miatt korábban csak a kiváltságosok ihatták italát,
ezért is nevezik a „császárok teájának”. A
növény egyes leveleit leszüretelik, majd speciális fermentációs
technikával kezelik. Csak akkor válik igazán hatékonnyá és ízletessé,
ha sokáig érlelik. Ennek köszönhető jellegzetes vörösbarna színe és
enyhén föld-, illetve füstízű aromája. Minél sötétebb vörös a belőle
készült ital, annál gazdagabb hatóanyagokban. A legdrágább teafajta a
Puerh-tea.Hatóanyagok: egyelőre aktívan kutatják, annyi azonban bizonyos, hogy koffeint, teobromint és a többi teára jellemző hatóanyagot tartalmazza. Hatása: - Anyagcsere: csökkenti a vér zsírtartalmát, segít kordában tartani a testsúlyt - Véd az érelmeszesedés ellen. Ez azzal magyarázható, hogy fogyasztása során a szervezet a szükséges energiát elsősorban a zsírraktárak mobilizációja révén nyeri. - Mérsékeli az étvágyat, és csökkenti az evési kényszert - Serkenti az emésztést és a bélműködést - Felgyorsítja a bélben felhalmozódott salak kiürítését - Salaktalanít: intenzíven salaktalanítja a sejteket, és védi őket a roncsolódástól - Frissít: szellemileg is fitten és frissen tart, fiatalító és egészségvédő hatásának köszönhette, hogy évszázadokon át csak a császári udvarban élők ihatták - Immuntaktiváló: erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben
|