Csütörtök, 2024-04-18, 6:58 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Március 2012  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2012 » Március » 11 » Orvosi tüdőfű
4:44 PM
Orvosi tüdőfű

Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)


Az orvosi tüdőfű az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó évelő növény, melynek gyógyászati szempontból a legértékesebb növényi része az a fehér pettyekkel tarkított levele. A tüdőfű levelének a fontosságát az is alátámasztja, hogy régen a népi gyógyászatban azt vallották az emberek, hogy a tüdőbetegségeket olyan növényekkel lehet csak gyógyítani, melynek levelei valamilyen hasonlóságot mutatnak a tüdővel.

Az orvosi tüdőfű nem csak ezen a néven ismert, de egyes tájakon elterjedt elnevezéséhez tartozik még a pettyegetett tüdőfű és a dongóvirág is. Ez az értékes gyógynövényünk, melynek jelentősége az elmúlt időben jócskán visszaesett Európából származik. Innét terjedt el és hazánkban jelenleg is fellelhető árnyas erdők aljnövényeként.

Hatóanyagai:

A növény legfontosabb hatóanyaga, mely az egész érdeslevelűek családjára jellemző, az az allantoin nevű vegyület. Az allantoin mellett megtalálhatóak még a növényben különböző flavonoidok (kempferol, kvercetin), kovasavszármazékok, alkaloidok és cserzőanyagok is. Az alkaloidok közül a pirrolizidin nevű alkaloid van jelen a növényben. A növény levele és virágos hajtása igen gazdag nyálkaanyagban és C-vitaminban. Fontos tulajdonsága a tüdőfűnek, hogy viszonylag sok (10-15 %) ásványi anyagot tartalmaz.

(A pirrolizidin alkaloidot tartalmazó növényeknél, mint például a tüdőfű (Pulmonaria officinalis), a terjőkekígyószisz (Echium vulgare), a báránypirosító (Alkanna tincoria), a közönséges acsalapu (Petasites hybridus), a fekete nadálytő (Symphytum officinale) és a martilapu (Tussilago farfara) fontos, hogy csak vizes kivonatot alkalmazzunk, mert ez által az enyhe májkárosító hatását a vegyületnek ki tudjuk védeni. Azért fontos, a vizes kivonat, mert a pirrolizidin alkaloid vízben alig, alkoholban pedig nagyon jól oldódik.)

A tüdőfű levelét, valamint virágos hajtását nyálkaanyag és C-vitamin tartalmának köszönhetően, különböző légzőszervi megbetegedések kezelésére használhatjuk. A növényből készült teakeverékek alkalmasak, hogy az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti betegségeket enyhítse. Alkalmas a légcsőhurut és a légzőszervi panaszok kezelésére, az által, hogy enyhíti a tüdő és a légcső irritációját, valamint elősegíti a váladék felszakadását. Fontos köhögéscsillapító és köptető.  Gyakran használják még a légúti megbetegedések mellett vérzéscsillapításra, hasmenés és aranyeres csomók kezelésére. Jó tulajdonságaihoz tartozik a tüdőfűnek az összehúzó hatása és, hogy meggyorsítja a sejtek regeneráló képességeit. A népi gyógyászatban a bélnyálkahártya-gyulladás kezelésére használják.
A tüdőfűnek nem csak a gyógyításban van szerepe, de a zsenge leveleit egyre szélesebb körben kezdik fogyasztani. Különféle levesek és italok, mint a vermut ízesítésére alkalmas.

Kategória: Gyógynövények | Megtekintések száma: 1024 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): hasmenés, légcsőhurut, tüdőfű, teakeverék, dongóvirág, vérzéscsillapítás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben