Nem baj, hogy olajos a mogyoró
Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a mogyoró olajos, így
egészségtelen. Az persze nem kérdés, hogy olajos-e, de ezek főként
telítetlen zsírsavak, melyek kifejezetten egészségesek - a kutatók
szerint napi negyven gramm mogyoró már erősen csökkentheti a
szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A mogyoró ugyanezért biztos
része lehet az egészséges életmódodnak: magas rosttartalommal
rendelkezik, rengeteg vitamin, enzim és ásványi anyag található benne,
melyek erősítik az immunrendszert és az idegrendszert.
Fontos érv a mogyorós csoki mellett
A mogyorós csoki eddig úgy tűnt, csak nagyon kis mennyiségben
ajánlott, hiszen tele van cukorral, magas a kalóriatartalma, és még
sorolhatnánk. Van azonban egy nagy előnye: rengeteg réz van benne. Ez a
nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez, vörös- és fehérvérsejtek
képződéséhez, a vas szállításához, az izmok összehúzódásához, a csontok
szilárdságához. Szervezetünk nem képes előállítani, így a
táplálkozással kell bevinnünk: az egyik legjobb forrás erre pedig a
mogyoró és a kakaó. Ez persze nem azt jelenti, hogy napi egy tábla
mogyorós csoki az orvos által felírt adag, csupán arról van szó, hogy néhány kockányi boldogságtól még nem kell bűntudatot érezned.
|