Szerda, 2024-04-24, 2:15 PMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Március 2012  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2012 » Március » 11 » Lándzsás útifű
4:30 PM
Lándzsás útifű

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

A lándzsás útifű az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozó évelő gyomnövény. Gyakran használt népies neveihez tartozik a lándzsás útifűnek az útilapu, a kígyónyelv és a gyíkfű elnevezés is. A növény elterjedése igen széleskörű. Hazánkban leggyakrabban a réteken, legelőkön, utak és árkok mentén, valamint parlagos területeken találkozhatunk leggyakrabban ezzel a növénnyel.

Hatóanyagai:

Az útifű hatóanyagai a legnagyobb mennyiségben a levélben halmozódnak fel. A hatóanyagok közül a legjelentősebb az aukubin nevű glikozid. E mellett felhalmozódik még nyálkaanyag, cserzőanyag, polifenolok (fenolkarbonsav), illóolaj, flavonoid, citromsav és kovasav is. Ásványi anyagok közül megemlítendő a cink és a különböző káliumsó tartalom. A levelében fellelhető még C-vitamin, az enzimek közül pedig az interváz és emulsin enzim is.

A lándzsás útifű a növényvilág egyik legelterjedtebb gyomnövénye. Azonban nem csak gyomnövényként jelentős, de gyógynövényként is. A penicillin felfedezése előtt a tuberkolózis elleni szerekben nagy elő szeretettel alkalmazták ezt a növényt más növények keverékével. A gyógyászatban a lándzsás útifüvet felső légúti megbetegedéseknél alkalmazzák. A növényből készült tea és szirup nyugtató hatással van a szájüreggyulladásra. Az útifű teája csillapítja a köhögést, mert összetevői enyhítik a köhögési ingert, elősegíti a nem megfelelő nyálka eltávolítását az által, hogy feloldja a letapadt nyákot, valamint segíti a rekedtség leküzdését. Az aukubin hatóanyagnak és a nyálkának nem csak a gyulladáscsökkentést köszönhetjük, de baktériumölő és sebgyógyító hatását is.  A növény sebgyógyító tulajdonsága az aukubin enzimatikus bomlástermékének tudható be. Az útifű leveléből kinyert lé és vizes kivonat gátolja az egyes kórokozó baktériumok fejlődését. A növény alkalmas nehezen gyógyuló fekélyek kezelésére, mert fertőtleníti és összehúzza a sebeket. Enyhülést hoz különböző rovarcsípések esetében. Gyógyítja a bőr- és az enyhe égési sérüléseket. A népgyógyászatban az útifüvet aranyér kezelésére használják a sok nyugtató hatóanyag miatt. Az útifűnek vérzéscsillapító hatást is tulajdonítanak, mert elősegíti a véralvadást.
Az növény rendszeres fogyasztása megkönnyíti a dohányzásról való leszokást.

Gyógyhatása

Szélesebb körben köptetőként ismerjük, mivel erős gyulladáacsökkentő és nyákoldó hatása miatt hatékony segítséget nyújt az influenza és megfázást követően kialakuló köhögés és torokfájás megszüntetésében.

További hatásai:
- Erős gyulladáscsökkentő
- Baktériumölő
- Sebgyógyító (égési sebek és rovarcsípések esetén is alkalmazható)
- Torok, légúti- és garatproblémák esetén kiváló (köhögés, légcsőhurut)
- Szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedés, hasmenés)
- Csökkenti a gyomorégést
- Kiválóan használható gargarizálásra
- Vérzéscsillapító (külsőleg gennyes sebeken és fekélyeken is!)
- Fej-, fül és fogfájás csillapító (külsőleg)

Figyelem! Várandósoknak és szoptatós kismamáknak a szedése nem javasolt!

Felhasználása:

Tea: 1 csésze forró vízzel 1 púpozott teáskanálnyi (szárított) útifüvet leforrázunk, fél percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és azonnal fogyasztjuk.

Szirup: 1 kis maréknyi (szárított) útifüvet forrázzunk le 3 dl vízzel, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, majd takaréklángon forraljuk fel, adjunk hozzá 200 g mézet, és ismét hűtsük le. Gyerekeknek napi 1-2 teáskanálnyi adag fogyasztása javasolt.

Borogatás: 2 teáskanálnyi útifüvet leöntünk hideg vízzel, 1 órát állni hagyjuk, majd vékony gézbe csomagolva, a leszűrt pépet a sérült felületre helyezzük.


Kategória: Gyógynövények | Megtekintések száma: 1343 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): nyugtató, aukubin, cserzőanyag, penicillin, gyomnövény, lándzsás utifű | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben