Az egyik legrégibb fűszer- és gyógynövény. A híres
Ebers-papírusz 20 gyógy- és fűszernövényt nevez meg. Köztük van az
édeskömény is. A köményt tehát legalább 3500 éve ismerjük. A
botanikusok az ernyősvirágzatúak családjába sorolják. őshazája
Eurázsia, ahol mezőkön, legelőkön, kaszálókon, utak mentén, vasúti
töltéseken is igen gyakran előfordul. Ennek ellenére szinte kizárólag a
termesztett fűszernövényt használjuk. Karógyökere, egyenes, magas,
elágazó szára, hosszúkás, háromszorosan szárnyasan összetett levelei
vannak. Érett termései két termésrészre esnek szét, ez a köménymag. Ma
fűszerként és gyógyteaként egyaránt becsülik, mert megszünteti a
nehezen emészthető ételek után kialakuló teltségérzést és puffadást.
Hatóanyagai: gyógyhatása a benne lévő karvon tartalmú illóolajnak köszönhető Hatása: - Emésztőrendszer: görcsoldó, bélfertőtlenítő, szélhajtó, javítja a gyomor-bél izmok tónusát. - Gátolja a bélben az erjedési és rothadási folyamatokat - Egyéb: mérsékeli az ideges eredetű szív- és gyomorpanaszokat