Péntek, 2024-04-19, 10:30 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  November 2011  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » November » 2 » Kapuvédő oroszlánok
0:47 AM
Kapuvédő oroszlánok
1. Az oroszlán az állatok királya, a fenség,a vitézség,oltalmazó hatalom jelképe.
2. Az állati erőt és a bölcsességet jeleníti meg.
3. Az oroszlántánc híres kínai lampion ünnep.

Az oroszlánokat a Ming kortól használják kapuőröknek Kínában, mint a rendíthetetlen hatalom jelképét, a gonosz ellenségét. Kapuőrző oroszlánokat a császáron kívül bizonyos rang felett lévő hivatalnokok is állíthattak. Az oroszlán sörényén lévő hurkok száma mutatta meg, hogy milyen magas rangú az a hivatalnok. A legmagasabb rangú császári hivatalnokok háza előtti oroszlán sörényén 13 hurok, a nála alacsonyabb rangú kapuőrzőkön – rangtól függően – kevesebb volt.

Általában a bejárati ajtó, vagy főbejárat mellé helyezik őket párban, mert úgy tartják, hogy nem hoz szerencsét, ha szétválasztják őket. Az oroszlánok közül az egyik oroszlán hím, a másik nőstény. A nőstény oroszlán egy viháncoló kisoroszlánt tart a lába alatt, mellyel a védelmet szimbolizálja. A hím oroszlán mancsa alatt egy gömböt tart, mely az erőt, a végtelen türelmet, a tiszta Jang energiát jelképezi.

Az „oroszlántánc” szokása közel ezer éves Kínában. Az első holdhónap 15. napján megtartott lampion ünnep egyik leglátványosabb eseménye. Több fajtája létezik az ún. északi és déli tánc, melyet más koreográfiával és más színekbe öltözve táncolnak.

Az oroszlánok színei kifejezik az oroszlán karakterét, melyeknek misztikus erőt tulajdonítanak. Az első oroszlántáncos ruhák az 5 elem színeiben pompáztak ( fekete, zöld, piros, fehér és sárga) amivel azt akarták kifejezni, hogy kontroll alatt tartják a fő irányokat. Később három színt használtak, melyet egy-egy híres tábornokhoz kötöttek. A sárga színt Liu Pei-hez, akinek hosszú, fehér szakálla volt és a legidősebb volt hármuk közül; a vöröset, mely a boldogságot, a jó szerencsét és a prosperitást szimbolizálja Kwan Kunghoz, a fekete oroszlánt, amelyik a legfiatalabb a három közül, Chang Fei tábornokhoz kapcsolták, aki bátor és erős volt.

A táncbemutatón egy történetet mutatnak be dob, gong és cintányér kíséretében. Az oroszlán előre-hátra és cikk-cakkban mozog, fejét, farkát és testét más mozgatja. A mozgással a gonoszt akarják elriasztani.


Kategória: Szimbólumok | Megtekintések száma: 1135 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): lampion, cintányér, fenséges, állatok, oroszlántánc, királya, karakter | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben