Csütörtök, 2024-04-18, 5:01 PMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Október 2011  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » Október » 6 » Illóolajok
7:28 PM
Illóolajok

Illóolajok - aromaterápia

Az illóolajokat, vagy más néven aromákat, többnyire préseléssel, extrakcióval vagy lepárlással nyerik ki a növényekből.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az aromaterápia. Gyógynövényboltok, nagyobb illatszer boltok polcain ott sorakoznak az apró üvegek, illatos olajokat rejtve.
Az illóolajok használhatók a lakás levegőjének frissítésére, egészségmegőrzésre, betegségből való felgyógyuláshoz, egyes problémák kezelésére.

Az illóolajokat, vagy más néven aromákat, többnyire préseléssel, extrakcióval, vagy lepárlással nyerik ki a növényekből. 1 kg illóolaj előállításához 20-7000 kg növényi rész szükséges. 1 csepp rózsaolajban 30 kinyílott rózsa koncentrált illata rejtőzik. Ezért az illóolajokból mindig csak kis mennyiségeket használjunk.

Minden illóolaj gyógyító hatással bír, számtalan egészségügyi probléma megoldásánál segíthetnek. Egyszerre többfélét is használhatunk, ha jól válogatjuk össze őket, akkor kiegészítik egymás hatását. Egy-egy illóolajat, illetve keveréket kúraszerűen, legfeljebb 3 hétig célszerű alkalmazni. Az aromaterápiának, és az olajak hatásának olvassunk utána, vagy kérjük szakember tanácsát, ne hagyatkozzunk csak az üvegcsék mellett található leírásokra.

Néhány illóolaj hatása

Citrom illóolaj
Párologtatva kiváló baktérium és vírusölő, frissítő hatású, gyulladásgátló.
Légzőszervi megbetegedéseknél: megfázás, influenza, torokgyulladás, pamut zsebkendőre csöppenthető (1-2 csepp), minden orrfújásnál belélegezzük.
Tisztítja és fertőtleníti a légutakat, friss illatával jobb kedvre hangol. Fürdőként (felnőttnek a kád vizébe 5-8 csepp, gyereknek a nagy kád vizébe 4-5 csepp) salaktalanító, véredényeket erősítő, emésztést rendező hatású. Kitűnően alkalmazható lázcsillapító fürdők adalékanyagaként.

Levendula illóolaj
Görcsoldó, fájdalomcsillapító, depresszió ellenes, nyugtató hatású, emellett vírus és baktériumölő. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az immunrendszer működését. Kedvezően befolyásolja a női hormonműködést. Az egyetlen illóolaj, amit hígítatlanul a bőre kenhetünk. A többi olaj ugyanis bőr irritációt okoz.

Ha az égés helyét azonnal beecseteljük levendulával, nem hólyagosodik fel a bőr, a fájdalom hamarabb elmúlik. Ha csak később jutunk illóolajhoz, akkor is érdemes használni, gyorsabban és szebben gyógyul a seb. Horzsolásokra, hegek kezelésére is használható. Általános sebgyógyító, és fertőtlenítő hatással bír. Aki rosszul alszik, tegyen egy csepp levendulát a párnája csücskére. A kellemes virágillat elősegíti a jó alvást.

Borsmenta illóolaj
A gyógyszertári forgalomban lévő China olaj, tiszta borsmentát tartalmaz. Sokoldalúan használható szer. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, légút tisztító, frissítő hatású. Fejfájásnál csöppentsünk zsebkendőre belőle, és azt szagolgassuk.
Menstruációs fájdalmak idején tegyünk egy pohár teába 2 csepp China olajat, és igyuk meg! Gyorsabban hat, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek. Arcüreg, homloküreg gyulladásnál, valamint betegségek megelőzésére párologtassunk borsmenta olajat, citrommal keverve.
Elsősegély célra is használható, ájulás rosszullét esetén szagoltassunk menta olajat.

Használhatjuk az illóolajokat kellemes frissítő, nyugtató, vagy gyógyító hatású fürdők készítéséhez. Ilyenkor a megfelelő hatás eléréséhez az olajokat célszerű előbb elkeverni egy kevés mézben, tejfölben, vagy kedvenc habfürdőnkben, mert így egyenletesebben oszlik el az olaj a fürdővízben.

Levegőtisztításra, fertőzések elkerülésére: bergamott, eukaliptusz, citrom, levendula, fenyő illóolajak, vagy tetszés keverve

Fáradtság leküzdését segítő, frissítő illatok: citrom, mandarin, borsosmenta, eukaliptusz, rozmaring

Harmonizáló, nyugtató, feszültség oldó illatok: fenyő, rózsafa, rózsa, narancsvirág, citromfű

Köhögéscsillapító: bazsalikom, ánizs, eukaliptusz

Stressz oldó hatású: bergamott, geránium, levendula

Klimaxos tünetek mérséklésére: citromfű, levendula, szantál, ylang-ylang, zsálya

Nőgyógyászati betegségek, fájdalmas menstruáció kiegészítő kezelésére: rózsa, bergamott, levendula, borsmenta

Kategória: Természetgyógyászat | Megtekintések száma: 915 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): klimax, fertőzés, levendula, stressz, menta, köhögés, fürdők, illóolaj, feszültség | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben