Csütörtök, 2024-04-25, 9:18 PMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Május 2011  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » Május » 15 » Hold
10:58 PM
Hold


A hold a nőiesség és a jin-energiát testesíti meg és a tudattalanra, illetve a tudattalannak az érzelmekkel, az ösztönökkel, a lelki alkattal, a megérzésekkel, az okkultizmussal, az álmokkal és az emlékekkel való kapcsolatára van befolyással, emellett a női mivolttal, a fogamzással, a terhességgel, a születéssel, a szüléssel, a gyermekkori élményekkel, az érzelmi biztonsággal, az otthonnal, a családdal és a nyilvánossággal összefüggő dolgokra vonatkozik. Archetípusai: az istennő, az anya, a királynő és a dajka



A másik fővilágosító a Nap után a Hold is magára vonta az emberek figyelmét. Nem ok nélkül vált a Hold különböző korok, különböző népek szemében legfőbb isteni jelképpé!

A Nap a férfiasság, a Hold a nőiesség szimbóluma. Szinte valamennyi mitológiában női alakban jelenik meg a Hold, és amilyen sok arca van a Holdnak, olyan sokfélék a holdistennők is.
Szeléné a holdistennő a befogadó , női princípiumot jelenti, neve "sugárzót" jelent. Uranosz és Gaia gyermeke. Testvére és felesége Héliosznak, a napistennek, akivel csak titokban lehetnek egymáséi, Szeléné eltűnik amikor Héliosszal egyesül. Újhold van, a kezdet és újrakezdés időpontja.
Egy új ciklus kezdődik, és így találjuk meg a Nap és Hold egyesülésében a mag, a csíra a dolgok őskezdetének képét. Szeléné a termékenység, a nők az otthon és a család istennője, de az éjszakáé, az alvásé és a halálé is. Összefüggésbe hozható a Föld életritmusával, az ár- apállyal , amelyet a Föld tömegvonzása idéz elő, és minden olyan folyamattal, amelyben a születés és elmúlás ciklusa jelen van. A monda szerint, a szép fiatal isten Endymion egy barlangban aludt, Latmosz hegyén, amikor Szeléné megpillantotta. A monda különböző okokat említ, hogy miért aludt el örökre, egyik szerint, az ő vágya volt, mert irtózott az öregségtől, így az alvás megőrzi örökre fiatalságát és szépségét. A másik történet szerint Zeusz felfedezte Hérával való titkos szerelmét, és örök álomba merítette. Szeléné egyesült az alvóval, anélkül, hogy egy szót szólt volna, és ötven lánnyal ajándékozta meg.
Itt találjuk meg a szótlan, csendes odaadást, a készségességet és az összetartozást , amelyek jellemzőek a Hold princípiumra. Itt újra előjön a természet ösztönös termékenysége, mely gondolatok nélkül szaporodik ,- egy belső ritmusnak engedelmeskedve-

Artemisz a görög mitológia szűz istennője a természetes érintetlenségben élő leányok jelképe, a Hold egy másik aspektusa, képe megfelel a növekvő Holdnak, amely még nem érte el a teljességet vagyis a ( teliholdat). Gyönyörű fiatal hajadon, arányos termettel, derűs és egyben komoly tekintettel.
Különösen ragaszkodik hajadonságához. Mindjárt születése után, látva, hogy anyja mennyit szenvedett Apollón világra hozatalával, arra kérte Zeuszt, hogy örökké szűz maradhasson.
Otthona zöld erdőség, a tiszta forrás, ahol állatokra vadászik. Ő a szűzies tisztaság védelmezője . Kiséretéhez tartoznak a harcias amazonok, akik vak dühvel, önmagukat elcsúfítva harcolnak tisztaságuk megőrzéséért a férfiak világa ellen.

A telihold megfelelője Héra, Zeusz felesége. Ő az anyaság istennője, és, a nők fontos szerepére utal a görög mitológiában. Héra az otthonok és tűzhelyek őrzője. A házasság törvényeit szigorúan betartja, de nemcsak saját magát védi az idegen férfiaktól, hanem Zeuszt is szeretné a nőktől, ami nem mindig sikerül, ezért a mítoszokban féltékeny istennőként ábrázolják.
Perszephoné -Zeusz és Démétér lánya- birodalma , a teljes elsötétülés felé tartó holdsarló alvilági istennőjének lakhelye.
A monda szerint épp virágot szedett társnőivel Szicíliában, amikor kettéhasadt a Föld, és Hádész az alvilág istene előbukkant aranyszekerével és elragadta őt. Hiába kereste anyja, hiába borult gyászba a föld, Perszephonénak az alvilágban kellett maradnia. Később Démétér kérésére Zeusz megengedte, hogy az év kétharmadát az Olümposzon töltse, de a többi egyharmad évet férjével kellett töltenie az alvilágban.

Az újholdnak, de különösen a holdfogyatkozásnak a fekete Holdnak Hekaté az istennője, - boszorkány- az éjszaka királynője, három feje van és egy kutyafalka kiséri. Lefátyolozott arccal, kezében fáklyával, főleg keresztutaknál, vagy a temetőkben jelenik meg, romlást és halált visz mindenhová. Hekatét, a méregkeverőt, nemhiába kötötték a holtak birodalmához. Kezdetben jótékony istennőnek számított, később azonban a sötét tudattalanból feltörő félelmet, testesíti meg.
Nála lel otthonra az egész démonvilág, a kísértetjárás, a varázslat és lidérces álmaink minden alakja. Az éj leple alatt kiválóan űzi varázslói mesterségét. Még Zeusz is tisztelte hatalmát, és senki sem merte őt akadályozni.
A Hold lélektanilag tekintve, érzelmi világunk, lelkünk alaphangulatát szimbolizálja, valamint, a tudattalan, ösztönös érzeteinket és érzelmi mintáinkat, amelyeket a mindennapokban megélünk. A Hold azt mutatja, hogyan reagálunk a külső ingerekre, milyenek a lelki reakcióink . A legelső minták csecsemő és kisgyerekkorban aktiválódnak, és intenzíven kapcsolódik az anyához. Tehát a bennünk élő anyai és ősi- női princípiumhoz. Az odaadási képességünkről, a ragaszkodásról, a gondozásról és táplálásról , arról, hogyan tudunk érzelmileg kinyílni és mennyire vagyunk befolyásolhatóak.
Mivel az anya a csecsemő számára a világot jelenti, egy olyan "ősbenyomást" hagy benne amit magával visz az életbe, s ez lesz az alapvető tapasztalata a világról és anyaképről.


Kategória: Bolygók | Megtekintések száma: 1458 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): öregség, zeusz, vágy, nőies, föld, korok, isten, hold, népek, szeléné | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben