Péntek, 2024-03-29, 9:08 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  November 2011  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » November » 6 » Füstölő és története
2:33 PM
Füstölő és története

Az embert körülveszik az illatok,szagok, melyeket vagy kedvel,-vagy nem. A nem kívánatos illatokat igyekszik elnyomni a kedveltekkel.
Szagok és illatok, -belegondolva misztikus dolgokra vezetnek minket.
Az illatokra való kifejezéseink igencsak kevésnek mondható.
Mint pl. a színek megkülönböztetése,vagy az Eszkimóknak a hóra való szavuk és kifejezésük egyedülálló. Az illatokról alig tudunk árnyalt kifejezéssel beszélni. Az illatok apró részecskék sokasága,hogyan érzékeljük őket?-még nem tudjuk pontosan.

 Füstölők a vallási szertartások kellékei több ezer éve, és a mai napig is. Füstölőket a megszentelt helyek megtisztítására égettek.Hitték,hogy bizonyos szagok vonzzák a jó szellemeket,bizonyosak pedig elkergetik a rosszakat.A szertartási  áldozatok égésekor keletkező szagok elnyomására is használták.

Ősi hiedelem,hogy a füstölő felszálló füstje a könyörgést az égig viszi.A füstölő illata segít a meditációban, az elmélyülésben, megteremti a megfelelő légkört a szertartásokhoz. Indiánok a békepipa szertartásakor a dohányba kevert füstölőkkel kívánták a szertartást az "égig" emelni és megpecsételni a fogadalmakat.

A keleti emberek már évezredekkel ezelőtt felfedezték a füstölők jótékony hatását. Tudták, hogy az illatok meghatározzák hangulatunkat, közérzetünket.Egészségvédő,nyugtató hatással és kellemes közérzet elérésével is rendelkeznek.A füstölők szerepe a keleti kultúrában már a mindennapok kellékei. Meghatározó szerepük van esküvőkön, temetéseken, különböző szertartásokon.
a füstölők gyógynövényekből, fűszerekből és virágok olajos nedvéből készül. A füstölő használata egyre nagyobb teret hódít napjainkban Európa szerte, jótékony hatását tudományosan is igazolták.
Használata:
Egy szál füstölőt tegyünk a láng fölé pár másodpercig, amíg meggyullad és parázslik,majd fújjuk el a lángot.A lehulló hamuról gondoskodjunk,-füstölőtartó használatával.
Fajtái:
Füstölők különböző formában,alakban és nagyságban ismertek.A 10.cm-től a fatörzs méretű 5méter magasig minden méretben megtalálhatók.
Létezik rúd alakú,körkörös,spirális,csavart,sodrott,mártott,díszes és egyszerű,valamint pálcás és pálca nélküli. Ismerünk kúp alakú valamint por alakú füstölőt is.
India:
Füstölőgyártás központja India.A füstölőpaszta készítéséhez kölönböző növényi anyagokat használnak, majd ezekbe sodorják a bambuszpálcikákat.Sáfrány,mirha,pézsma,szantálfa,teakfa,canabis,levendula,és egyéb fűszereket alkalmaznak.
Kína:
Kínában a legnagyobb a füstölőfogyasztás.Az istenekkel való érintkezés egyik eszköze a füstölőégetés.
Japán:
Teaceremónia elengedhetetlen kelléke, a füstölőpálca égetése. Külön művészetté fejlődött a természetes anyagok illatainak égetése,áldozat Buddhának és az isteneknek.
Japán nyelvben a kifinomult füstölők illataiban való gyönyörködést és élvezetét (a szaglás szó helyett) a hallás szóval fejezik ki.
Tibet:
A tibeti füstölőt rúd alakura sodorják,pálca nélkül.A füstölők többsége akár 25-30 fajta gyógynövényből is készül,ellentétben az indiai és kínaival,ahol 3-4 féle alapanyagból készítik.Ezért a tibeti füstölő a szervezet gyógyítására,stimulálására alkalmas,hatásuk egyedülálló.

Kategória: Természetgyógyászat | Megtekintések száma: 1604 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): füstölők, kínai, parázslik, kúp, spirál, japán, tibeti, indiai, pálca, érintkezés | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben