Az embert körülveszik az
illatok,szagok, melyeket vagy kedvel,-vagy nem. A nem kívánatos
illatokat igyekszik elnyomni a kedveltekkel.
Szagok és illatok, -belegondolva misztikus dolgokra vezetnek minket.
Az illatokra való kifejezéseink igencsak kevésnek mondható.
Mint pl. a színek megkülönböztetése,vagy az Eszkimóknak a hóra való
szavuk és kifejezésük egyedülálló. Az illatokról alig tudunk árnyalt
kifejezéssel beszélni. Az illatok apró részecskék sokasága,hogyan
érzékeljük őket?-még nem tudjuk pontosan.
Füstölők
a vallási szertartások kellékei több ezer éve, és a mai napig is.
Füstölőket a megszentelt helyek megtisztítására égettek.Hitték,hogy
bizonyos szagok vonzzák a jó szellemeket,bizonyosak pedig elkergetik a
rosszakat.A szertartási áldozatok égésekor keletkező szagok
elnyomására is használták.
Ősi
hiedelem,hogy a füstölő felszálló füstje a könyörgést az égig viszi.A
füstölő illata segít a meditációban, az elmélyülésben, megteremti a
megfelelő légkört a szertartásokhoz. Indiánok a békepipa szertartásakor
a dohányba kevert füstölőkkel kívánták a szertartást az "égig" emelni
és megpecsételni a fogadalmakat. A keleti emberek már
évezredekkel ezelőtt felfedezték a füstölők jótékony hatását. Tudták,
hogy az illatok meghatározzák hangulatunkat,
közérzetünket.Egészségvédő,nyugtató hatással és kellemes közérzet
elérésével is rendelkeznek.A füstölők szerepe a keleti kultúrában már a
mindennapok kellékei. Meghatározó szerepük van esküvőkön, temetéseken,
különböző szertartásokon. a füstölők gyógynövényekből, fűszerekből
és virágok olajos nedvéből készül. A füstölő használata egyre nagyobb
teret hódít napjainkban Európa szerte, jótékony hatását tudományosan is
igazolták. Használata: Egy szál füstölőt tegyünk a láng fölé pár másodpercig, amíg meggyullad és parázslik,majd fújjuk el a lángot.A lehulló hamuról gondoskodjunk,-füstölőtartó használatával.
Fajtái:
Füstölők különböző formában,alakban és nagyságban ismertek.A 10.cm-től
a fatörzs méretű 5méter magasig minden méretben megtalálhatók.
Létezik rúd alakú,körkörös,spirális,csavart,sodrott,mártott,díszes és
egyszerű,valamint pálcás és pálca nélküli. Ismerünk kúp alakú valamint
por alakú füstölőt is.
India:
Füstölőgyártás központja India.A füstölőpaszta készítéséhez kölönböző
növényi anyagokat használnak, majd ezekbe sodorják a
bambuszpálcikákat.Sáfrány,mirha,pézsma,szantálfa,teakfa,canabis,levendula,és
egyéb fűszereket alkalmaznak.
Kína:
Kínában a legnagyobb a füstölőfogyasztás.Az istenekkel való érintkezés egyik eszköze a füstölőégetés.
Japán:
Teaceremónia elengedhetetlen kelléke, a füstölőpálca égetése. Külön
művészetté fejlődött a természetes anyagok illatainak égetése,áldozat
Buddhának és az isteneknek.
Japán nyelvben a kifinomult füstölők illataiban való gyönyörködést és
élvezetét (a szaglás szó helyett) a hallás szóval fejezik ki.
Tibet:
A tibeti füstölőt rúd alakura sodorják,pálca nélkül.A füstölők többsége
akár 25-30 fajta gyógynövényből is készül,ellentétben az indiai és
kínaival,ahol 3-4 féle alapanyagból készítik.Ezért a tibeti füstölő a
szervezet gyógyítására,stimulálására alkalmas,hatásuk egyedülálló.
|