Csütörtök, 2024-04-25, 11:17 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Március 2012  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2012 » Március » 11 » Fehér mustár
6:08 PM
Fehér mustár

Fehér mustár (Sinapis alba)

A termesztett mustárfajok a Caparales (káprivirágúak) rendjébe, a brassicaceae (káposztafélék) családjába tartoznak.

Őshazájuk a Földközi-tenger melléke és Nyugat-Ázsia. Az arabok közvetítésével került be Spanyolországba, majd a XII. században Németországba és Angliába. Jelenleg termesztik Európában, Ázsiában, Amerikában és Afrikában.

A fehér mustár már a római idők ismert fűszer- és gyógynövénye volt. A Sinapis nevet a nagy római polihisztor, Plinius adta.

A fehér vagy angol mustár 50-80 cm magas. Gyökere vékony, karószerű, kevéssé elágazó, szára hengeres, levelei nyelesek, szórt állásúak. Virága aranysárga, termése duzzadt.

Fő hatóanyagok: a magban található mustárolaj-glikozidok, zsíros olaj, nyálkaanyagok, illóolajok.

A fehér mustármagot elsősorban az élelmiszeripar hasznosítja, mustárpépet állít elő belőle. Fűszerként is használjuk, savanyúságok, pácok ízesítésére.

Az egész fehér mustár nyálkaanyag-tartalmú magját enyhe hashajtóként alkalmazzák, külsőleg tapaszok formájában, bőrvörösítőnek alkalmazzák. A zsenge növényből spenótszerű főzeléket készítenek.

A mustár zsíros olaját Ázsiában étkezési-, kenő- és világítóolajnak dolgozzák fel.

Kategória: Gyógynövények | Megtekintések száma: 1017 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): pácok, fehér mustár, főzelék, hengeres | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben