Dió: csökkenti a koleszterinszintet
A dióban található vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális
zsírsavak kincset érnek: rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás
egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket.
Mindehhez egy maréknyi dió bőven elég egy nap, amit gyerekek is
nyugodtan ehetnek édesség helyett. A benne található sok omega-3
zsírsav az ő agyi fejlődésüknek is nagyon jót tesz. Ha ez még nem lenne
elég, a dió meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, mely nemcsak
bőröd szépségéről gondoskodik, de fontos antioxidáns is. A diót még
cukorbetegségre hajlamosak is fogyaszthatják, igaz, csak mértékkel: a
már említett omega-3 zsírsav az inzulintermelést is segíti. Ha ősszel
vagy télen nem akarsz vitaminkészítményeket szedni, akkor markolj bele
a pucolt diós zacskóba minden nap: rengeteg mangán, réz, kálium,
kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén kerül így a szervezetedbe.
A bőrödnek és a párodnak
A dió olaja kiváló bőrápoló hatású: nagyon jól hidratál, és simítja,
nyugtatja a bőrt. A sima dióolajat is belemasszírozhatod a bőrödbe, de
keverheted más olajokkal, és hajpakolást is készíthetsz belőle. A dió
azonban nemcsak bőröd szépségéért lehet felelős, de a várva várt
gyermekáldásban is szerepe lehet. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy
a rendszeres diófogyasztás - a dióban található telítetlen zsírsavak révén- sokat javít a hímivarsejtek életképességén, mozgékonyságán, minőségén.
|