A napraforgók
családjába tartozik. Két, két és fél
méter magasra is megnő. Régebben a szegények eledelének
tartották, mert igen csak igénytelen növény,
nehéz körülmények között is jól
terem.
Tápértéke A
csicsókagumónak magas a rost
tartalma (burgonyánál 5-6-szor nagyobb), mely főleg
inulinból áll. Nagy mennyiségben
tartalmaz káliumot, de emellett
kalcium, magnézium, foszfor és cink
ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható. A
provitaminok közül tartalmaz béta-karotint,
a vitaminok közül B1-, B2-, B3-vitamint (niacint) és
C-vitamint. Számos esszenciális,
nélkülözhetetlen aminosav
található benne. Élettanihatások Régen
a csicsóka értéke abban volt, hogy a téli
egyhangú étrendet nyers táplálékkal
színezte. Nemcsak a változatosságot biztosította,
de elősegítette a belek salaktalanítását
is. A csicsóka kiváló természetes prebiotikum.
Ma fogyasztása azoknak ajánlatos, akik súlyfelesleggel
küzdenek. Mivel kalória értéke alacsony,
ásványi tartalma magas, nagyszerű segítség
a fogyókúrához. Cukorbetegeknek
ajánlott a fogyasztása, a vércukor
stabilizálásában segít. Kitűnő
krónikus fáradtság ellen is.
Az izomteljesítményt a csicsókalé
fogyasztása nagymértékben javítja.
Fokozottabb triglicerid képződést segítő
hatása a vér szabad zsírsav tartalmának
csökkenésével jár együtt. Ez a szív-
és érrendszeri betegségek megelőzésében fontos.
A népgyógyászat szerint a rendszeres csicsókafogyasztással
csökkenthető a vér húgysavszintje,
valamint a túltáplálkozásból
eredő elhízás, vesekő,
köszvény, magas vérnyomás
és szívkoszorúér-betegségek.