Cikória (Cichorium Intybus)
A cikória gyakori, kétnyári növénye. Főgyökere erős, karószerű,
virágzata fészkes virágzat, kék vagy kékesfehér színű. Levelei
tojásdad alakúak, néhol lándzsásak.
Őse, a mezei katáng, az országban mindenhol megtalálható gyomnövény.
Ágas-bogas szárán kék virágok nyílnak. Szántóföldeken, utak mentén,
legelőkön, ugarokon és kis kertekben is megtalálható.
Nem igényel tápdús talajt, a laza, közepesen kötött talajokat kedveli.
Ahhoz, hogy konyhakertünkben cikóriát termesszünk, gondos előkészítésre
van szükség. Magvetés előtt a földet mélyen fel kell ásni, és többször
el kell gereblyézni, akár hengerezni. Kb. 30 cm távolságban szükséges a
magokat elvetni a nyári hónapokban, május és júniusban. Az aránylag
nagy távolságra azért van szükség, hogy a gyökereknek legyen hely a
kifejlődéshez. A kikelt növényt rendszeresen meg kell tisztítani a
gyomnövényektől, a sorokat ki kell egyelni. Meleget és egyenletes
vízellátottságot igényel.
Mivel fagyérzékeny növény, így a gyökereket érdemes október közepén
felszedni. Lombtalanításkor kb. 2 cm levélcsonkot szükséges hagyni,
hogy a gyökér biztosan kihajtson. Ha ennél mélyebben vágjuk le a
leveleket, a gyökér esetleg nem hajt ki.
Sajnos méltánytalanul mellőzzük a cikóriát, pedig az egyik legősibb és legértékesebb zöldségnövényünk.
Meghatározó szereplője a korszerű táplálkozásnak és a téli friss, zöldségválasztékot bővíti.
Hatóanyagai: cholin, cieholin, inulin, laktukin, gyümölcscukrok.
Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Ásványi sót,
kalciumot, káliumot, foszfort, meszet tartalmaz. Közel annyi A-vitamin
található meg benne, mint a sárgarépában, C-vitamin tartalma
jelentéktelen. Gyökerében tejnedv, valamint 15% inulin található, ez
utóbbi adja a cikória kávé kesernyés ízét. A gyökere mellett a levelében
is található tejnedv.
A cikória gyökerét pótkávé- és inulin gyártásra használják.
A cikóriából nem csak kávét készítenek, hanem számos jellegzetes étel is készíthető belőle.
Rózsáját meg lehet főzni, sütni, kellemes krémlevest készíthetünk
belőle. Köretként húsok mellé adhatjuk. Salátaként is elkészíthetjük.
Ha nyersen megízlelt levelek keserűek lennének, néhány órára sós-ecetes lében kell áztatni őket.
A leszedett cikória hűvös helyen sokáig friss marad, hosszú hetekig eltartható.
|