Cikória - 11 Március 2012 - Blog - Unicita
Hétfő, 2016-12-05, 3:25 AMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Március 2012  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2012 » Március » 11 » Cikória
5:03 PM
Cikória

Cikória (Cichorium Intybus)

A cikória gyakori, kétnyári növénye. Főgyökere erős, karószerű, virágzata fészkes virágzat, kék vagy kékesfehér színű.  Levelei tojásdad alakúak, néhol lándzsásak.
Őse, a mezei katáng, az országban mindenhol megtalálható gyomnövény. Ágas-bogas szárán kék virágok nyílnak. Szántóföldeken, utak mentén, legelőkön, ugarokon és kis kertekben is megtalálható.

Nem igényel tápdús talajt, a laza, közepesen kötött talajokat kedveli.
Ahhoz, hogy konyhakertünkben cikóriát termesszünk, gondos előkészítésre van szükség. Magvetés előtt a földet mélyen fel kell ásni, és többször el kell gereblyézni, akár hengerezni. Kb. 30 cm távolságban szükséges a magokat elvetni a nyári hónapokban, május és júniusban. Az aránylag nagy távolságra azért van szükség, hogy a gyökereknek legyen hely a kifejlődéshez. A kikelt növényt rendszeresen meg kell tisztítani a gyomnövényektől, a sorokat ki kell egyelni. Meleget és egyenletes vízellátottságot igényel.
Mivel fagyérzékeny növény, így a gyökereket érdemes október közepén felszedni. Lombtalanításkor kb. 2 cm levélcsonkot szükséges hagyni, hogy a gyökér biztosan kihajtson. Ha ennél mélyebben vágjuk le a leveleket, a gyökér esetleg nem hajt ki.

Sajnos méltánytalanul mellőzzük a cikóriát, pedig az egyik legősibb és legértékesebb zöldségnövényünk.
Meghatározó szereplője a korszerű táplálkozásnak és a téli friss, zöldségválasztékot bővíti.

Hatóanyagai: cholin, cieholin, inulin, laktukin, gyümölcscukrok.

Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Ásványi sót, kalciumot, káliumot, foszfort, meszet tartalmaz. Közel annyi A-vitamin található meg benne, mint a sárgarépában, C-vitamin tartalma jelentéktelen. Gyökerében tejnedv, valamint 15% inulin található, ez utóbbi adja a cikória kávé kesernyés ízét. A gyökere mellett a levelében is található tejnedv.

A cikória gyökerét pótkávé- és inulin gyártásra használják.
A cikóriából nem csak kávét készítenek, hanem számos jellegzetes étel is készíthető belőle.
Rózsáját meg lehet főzni, sütni, kellemes krémlevest készíthetünk belőle. Köretként húsok mellé adhatjuk. Salátaként is elkészíthetjük.
Ha nyersen megízlelt levelek keserűek lennének, néhány órára sós-ecetes lében kell áztatni őket.

A leszedett cikória hűvös helyen sokáig friss marad, hosszú hetekig eltartható.

Kategória: Gyógynövények | Megtekintések száma: 659 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): cikória, hűvös, cikóriakávé, étel, tejnedv, rosttartalom, friss, gyökere | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2016 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben