Az
ananász a Broméliafélék családjába
tartozó, tőlevélrózsás növény.
A spanyolok megjelenése előtt már kedvelt gyümölcs
volt Közép- és Dél-Amerikában. Eredeti
őshazája Dél-Amerika trópusain lehetett.
Tápértéke Nagyon sokfajta vitamint és ásványi anyagot
tartalmaz. Elsősorban nem az egy-egy vitamin vagy ásványi
anyag kiugró jelenléte, hanem azok sokszínű
előfordulása jellemzi. Provitaminok közül
tartalmaz β-karotint, a vitaminok közül
különböző B-vitaminokat, C- és E-vitamint.Ásványi
anyagai: kálium, magnézium, kalcium,
foszfor, mangán, nátrium, szelén, vas, réz
és cink. Tartalmaz egy bromelin nevű enzimet, melynek
egyik rendkívül fontos hatása, hogy gátolja
a daganatsejtek szaporodását. Élettani hatások Segíti az emésztést, csökkenti
a vér savtartalmát, illetve elősegíti
a vér sav-bázis egyensúlyának
könnyebb helyreállítását.
Jótékony hatású lehet
a hormon készítmények mellékhatására
is. Akik hosszabb ideig ilyen jellegű gyógyszert fogyasztottak,
azoknak ajánlatos az ananászlé kúraszerű
fogyasztása. Az ananász fogyasztásával
hozzájárulhatunk a menstruációs
zavarok és az ezzel járó kellemetlenségek
enyhítéséhez, mihamarabbi rendezéséhez
is. A népgyógyászatban alkalmazták
gyomorbántalmak, emésztési
zavarok, bélproblémák
enyhítésére, kezelésére, továbbá
fájdalmaknál, lázcsillapításnál,
gyulladásoknál, valamint immunerősítőnek
és menstruációs panaszoknál.
A hosszú tél okozta depresszió
ellen is hatásosnak vélték.
|