Péntek, 2024-03-29, 1:20 PMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

Ajánló

Ennyi ideje

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
unicita.ucoz.hu PageRank

Naptár

«  Május 2011  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Japán oktatás

A mai nap képe

Pontos idő

Időjárás

Hőtérképbr

Holdfázis

CURRENT MOON

Látogatók innen:

Free counters!

Ahonnan jöttél

Blog
Nyitólap » 2011 » Május » 15 » A fáraó átka
8:29 PM
A fáraó átka

Mi lehetett valójában a Fáraó Átka?
Titokzatos, félelmetes beszámolókkal borzongatta az 1920-as, '30-as évek sajtója az embereket: a Tutanhamon fáraó sírjának feltárásában résztvevők sorra meghaltak. A Fáraó Átka ma már tudományos szempontból is magyarázatot lelt.


Az ókori egyiptomi temetkezési szokások része volt, hogy a sírok bejáratára valamilyen átkot írtak. Tutanhamon sírjának bejáratán a következő felirat állt: „ A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát.” A régészek nem törődtek a felirattal, és feltörték a pecséteket.
1922-ben Howard Carter sok-sok évnyi munka gyümölcseként feltárta Tutanhamon fáraó sírját. Hónapokkal később Lord Carnarvont, a kutatás fő támogatóját (ma szponzornak mondanánk) megcsípte egy rovar az arcán, és a csípést szokásos reggeli borotválkozása közben megvágta. A seb elfertőződött, és Lord Carnarvon hamarosan meghalt. Halála pillanatában - a legenda szerint - Kairó fényei kialudtak...
Howard Carter kanáriját kobra marja meg, de a kígyó eltűnik. Meghalt Richard Bethell is, aki Carter személyi titkára volt, ezután az apja is meghalt. Majd Jafleur professzor halt meg, aki a sírból előkerült tárgyakat vizsgálta. Arthur Mace is meghalt, aki éppen csak belépett a sírba. Evelyn White depressziós lett, majd felakasztotta magát. Douglas Reed és Douglas Derry professzorok is meghaltak, majd őket követte Lord Carnarvon felesége. A hatóságok nyugtalankodtak, és egy őrt küldtek a sírhoz, aki szintén meghalt.
Az újságírók bulldogként vetették rá magukat a témára. Harsogtak a szalagcímek: ,,A múmia bosszút áll!" ,,Halál vár a fáraó álmának megzavaróira!". Ez tovább fokozódott, amikor a 26 fős kutatócsoportból is meghaltak néhányan - évekkel a sír megnyitása után, zömmel idős korukban.

A botrány odáig gyűrűzött, hogy az állítólagos megátkozottakat exhumálták, és egy közös tényezőt valóban találtak: mindegyikük tüdejében az Aspergillus csoportba tartozó penészgomba volt. Halálukat nem a gomba okozta, de tény és való, hogy a dohos sírkamra levegőjéből mindannyian belélegezték azt.

Ki a gyilkos?

Egyéb kórokozók, így baktériumok és gombák szerepe is felmerült a ,,rejtélyes" halálesetekkel kapcsolatban, míg mások a halott kapcsán keletkező mérgező gőzöket és gázokat teszik felelőssé. Időnként új divathullám kúszik be a találgatások terén: pár éve a slágergyanús Bacillus anthracis, a lépfene baktériuma került az érdeklődés középpontjába. A feltételezés lényege az volt, hogy már az ókori egyiptomi főpapok is éltek a bioterrorizmus módszereivel, és anthrax spórákat helyeztek el a sírban, hogy azok majd jól megbosszulják a fáraó nyugalmának megzavarását.

A jelenséget vizsgálók véleménye megoszlik: egyesek szerint a sírban lévő kórokozók felelősek a halálesetekért, mások szerint szó sem volt tömeges halálozásról, mindenki elment, amikor eljött az ideje. Felhívják a figyelmet, hogy Lord Carnarvon nem volt már fiatal, krónikus betegségekben szenvedett, több műtéten is átesett halála évében. Legyengült szervezet esetében apró fertőzés is nagy bajokat okozhat, amit a századelő higiénés viszonyai mellett, pláne Egyiptomban, igazán nem volt nehéz összeszedni.
Egyiptom misztikumához szervesen kapcsolódnak a különféle átkok. Egy-egy uralkodó temetési szertartásán a papok a legkülönbözőbb kínokat ígérték azoknak, akik valaha háborgatni merészelik a holtak nyugalmát. Lehet, hogy valóban a gombák a felelősek, az is lehet, hogy egyszerű véletlenről van szó, ám az átkokat mindenképpen komolyan kell vennünk, még a XXI. században is. Szavainknak hatalmas erejük van.
Az érzékeny emberek már egy egyiptomi kiállításon is megérezhetik a negatív energiát, ezért fontos, hogy ne ácsorogjunk sokáig egy-egy múmia előtt, főleg ne fogdossunk semmit, ami sírkamrákból származik!


Kategória: Ezoterika | Megtekintések száma: 2237 | Hozzáadta: Unicita | Tag-ek(kulcsszavak): rovar, kobra, fáraó, Tutanhamon, kamra, régész, egyiptom, átok, őr, sír | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben